Spát u světla je nebezpečné
Ilustrační foto: pinterest.com

Spát u světla je nebezpečné

23. 6. 2019

Rozsvícená lampa, nevypnutý počítač nebo televizor. Mnoho lidí běžně usíná u nějakého světla. Kdo to dělá dlouhodobě, zadělává si na problémy. Je unavený, má hodně vrásek a dokonce také  tloustne.

Vliv spaní na obezitu prokázala studie výzkumného týmu japonských vědců, kteří se snažili zjistit, jak na lidské zdraví působí všechna ta světýlka, kterým jsme v noci vystaveni. Málokdo totiž nyní spí v úplné tmě, jak bývalo běžné kdysi. Někomu svítí do oken pouliční osvětlení, okna okolních domů, další běžně usínají u zapnutých monitorů, televizí či lampiček. Studie se účastnilo více než čtyřicet tisíc žen ve věku od pětatřiceti do pětasedmdesáti let. Šest let je lékaři sledovali, dámy zapisovaly, jak spí, v jakém prostředí, jak dlouho, jak kvalitně, jak se cítí. Výzkumníci tvrdí, že ženy, které spaly dlouhodobě v pokoji, kde zářila obrazovka či monitor či lampa, případně stačilo, aby jim do okna svítilo pouliční osvětlení, za tu dobu více přibíraly a to o často o více než pět kilogramů, než ženy, které spaly v úplné tmě. Studie také potvrdila, že ženy měly horší pleť.

Přestože mnohé podobné studie jsme si zvykli brát s nadhledem, protože se zpravidla po čase objeví další studie, která třeba tvrdí něco zcela opačného, v tomto případě se na škodlivosti spaní u světla shodují lékaři, hygienici, psychologové, zkrátka všichni odborníci na danou tématiku.

„Pro zajištění kvalitního spánku a dostatečné produkce potřebného hormonu melatoninu bychom se rozhodně měli vyhnout působení modré složky světla v době, která je určena spánku. Neměli bychom tedy před spaním  používat mobil, tablet a podobná elektronická zařízení. Stejné je to i s televizí. Usínání u televize nepřináší spánek dobré kvality,“ uvedla Eva Gottwaldová, hlavní hygienička České republiky.

Celý problém totiž spočívá v tom, že když člověk usne, v těle se začne tvořit hormon melatonin, který je ke kvalitnímu spánku potřebný. Přirozeně vzniká ve tmě. Jenže, pokud je člověk vystaven světlu večer a v noci, začátek tvorby melatoninu se oddálí, případně vůbec nedostane šanci začít. Výsledkem je, pokud se to opakuje třeba řadu let, že člověk je neustále unavený, ale projevuje se to i na jeho vzhledu. Jak se říká, ono se to časem nasčítá.

„Nikdy jsem nevěřila, že spánek může mít takový vliv na vzhled, ale čím jsem starší, tím více to pociťuji,“ vypráví dvaašedesátiletá Eva, prodavačka v obchodě s kosmetikou. Celý život se věnuje své pleti, má přístup k novinkám kosmetického průmyslu, její práce jí je koníčkem. „V poslední době jsem hodně přibrala, ale hlavně moje pleť byla mizerná. Zašedlá, vrásky se prohloubily. Nejdříve jsem to přičítala stárnutí, ale pak se mě kamarádka dermatoložka začala vyptávat, jak spím. Když jsem jí řekla pravdu, zděsila se a řekla, že vypadám přesně tak, jak spím. Tedy mizerně,“ říká. Po rozvodu totiž každý den před spaním dlouho seděla u notebooku. Zvykla si ho brát do postele. Psala si s přáteli, sjížděla různé zábavné stránky, zkoušela najít si přítele na seznamkách. Někdy usnula přímo u zářící obrazovky. Velmi často usínala u televize. „Já si po rozvodu totiž přestěhovala televizi do ložnice. Velmi často jsem také v noci jedla. Když jsem začala usínat v úplné tmě, najedou se cítím lépe. A možná to zní nerealisticky, ale mám pocit, že se mi i pleť zase zlepšila. No a také jsem zhubla,“ tvrdí Eva.

Světlo v noci je zkrátka zdraví škodlivé. Nejde jen o přibývání vrásek, o unavený vzhled, ale o celkový zdravotní stav. Takže je nejvyšší čas zatemnit okna a vypnout vše, co svítí. Každá další noc v úplné tmě se počítá jako malinký prospěšný bodík v celkové zdravotním stavu.

 

Hana Charvátová pro i60

 

 

 

 

 

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.4 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%