Dobrý den přeji těm, kteří mají rádi doma upečené ovocné koláče. Tentokrát jsem zvolila ovoce, které má velkou oblibu a nyní je jeho doba.
A to jsou právě meruňky. Věděli jste, že se u nás pěstuje zhruba 12 odrůd? Vyjmenuji ty nejoblíbenější - Radka, Ledana, Velita, Palava, Lerosa, Marlen, Kompakta, Lebela, Velkopavlovická, Goldrisch, Minaret a Harogem.
Uvádím dnes 2 opravdu vynikající a poměrně lehké recepty.
Bramborový koláč s meruňkami
300 gr vařených brambor, 250 gr cukru, 4 vejce, 200 gr polohrubé mouky, 10 meruněk
drobenka - hrubá mouka, cukr krupice, máslo
Žloutky vyšleháme s cukrem a čtyřmi lžícemi horké vody, opatrně do nich postupně vmícháme mouku, nastrouhané brambory a tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech, poklademe je půlkami odpeckovaných meruněk řezem navrch. Koláč posypeme drobenkou (můžeme do ní přidat i mleté ořechy) a upečeme jej v troubě vyhřáté na 180 °C (30 - 40 minut).
Drobenkový koláč s pudinkem
1 litr mléka, 2 vanilkové pudinky, 2 lžíce cukru, 1/2 kg meruněk
drobenka - 600 gr polohrubé mouky, 1 Hera, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva
Z mléka, pudinku a cukru uvaříme pudink. Ze zbylých ingrediencí připravíme drobenku. Tři čtvrtiny drobenky dáme na plech vyložený pečicím papírem, zalijeme ji ještě tekutým pudinkem, poklademe meruňkani a vše posypeme zbytkem drobenky. Pečeme 30 až 40 minut v dobře vyhřáté troubě.