Seriál o letničkách: Astra
FOTO: archiv autora

Seriál o letničkách: Astra

6. 6. 2019

Astra, jinak též Callistephus chinensis, pochází z Číny. První dovezené do Evropy byly astry bílé. Brzy se však  objevily květy růžové a později i další barvy i tvary.Díky šlechtění se nové vlastnosti zakotvily v odrůdách, udržely se i do dalších generací.

A tak máme dnes astry nízké, kobercové, s velkými květy (např. kometovité), mini do truhlíků a na lem záhonů – Průhonické trpaslíky, odrůdy Polovysoká i Vysoká k řezu. Kdo má rád tvary prosté seje jednoduché Margaretky, jiný jehlicové. Kvetou od konce června do prvních větších mrazíků, mnohdy až do Václava.

Vypěstovat si je můžeme doma, ve skleníku, v pařeništi. Vyséváme od března, rostlinky postupně přesazujeme do větších kelímků, květináčků (0,2l–0,3l–0,5l). Vysazujeme otužené po ledových mužích. Astra se dobře ujímá i tzv. prostokořenné nebo trhané sadby vypěstované v pařeništi. Drobnokvěté, obrubové můžeme vysévat přímo na stanoviště. Pokvetou sice o něco déle než ty předpěstované, ale na podzim budou vypadat lépe než ty předpěstované.

Astra roste dobře ve vyhnojené středně těžké až lehké půdě. Je vděčná za zalévání i v létě, trpí však houbovými chorobami, některé rostliny prostě náhle zvadnou a uschnou. Za to mnohdy může šok z nesprávného zalévání. Zalévat se musí „odraženou vodou“, v době, kdy je relativně chladno – pozdě večer nebo časně ráno. Proto by neměly být na stejném místě častěji než za pět let.

Jsou to oblíbené květy do váz, před aranžováním se musí odstraňovat spodní listy, které by hnily ve vodě. Ve váze vydrží i přes týden.

Mladým astrám způsobuje mnoho škod nálet mšic. Listy se kroutí, dělají se na nich tmavé skvrny, vegetační vrchol je poškozen, zpomalí se růst, vývoj. Stačí včasný postřik olejovými přípravky (Biool, Bioton), a je po starosti.

Občas bývá potíž s klíčivostí osiv zakoupených, ale i doma „vyrobených“. Astra je v tomto ohledu dosti nevyzpytatelná. Žádná firma si nedovolí dát do sáčků nekvalitní či mrtvé osivo, přesto mívají astry v klíčivosti výpadky. Je to něco mezi vámi a zemí. Hraje v tom roli teplota, vlhkost substrátu, a třeba i něco jiného (fáze měsíce?). Je lepší několik semínek vysít už v únoru a podle toho, jestli se probudí nebo ne se zachovat. Neklíčí-li, je lepší koupit jinou, podobnou odrůdu od stejného výrobce, nebo spíše hledat stejnou v nabídce konkurence. 

 

Květoslav Mráček

 

 

 

květiny zahrada
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%