Vyhlídka na vrchu Bedřichov

Vyhlídka na vrchu Bedřichov

6. 6. 2019

Úmyslně jsem tento článek nezahrnula do rubriky Hádanky, protože odpověď na něj by jistě pro řadu z vás nebyla jednoduchá.

Ráda bych však seznámila ty, kterým je Polabí domovem, s trochou oživlé historie jednoho kopce nedaleko Kolína. A těm, kteří jsou z dál, či Kolínem budou třeba jen projíždět, bych ráda doporučila si před Kolínem,ve směru od Prahy udělat malou zajížďku ve směru na Novou Ves I (necelých 6 km) a nechat se na malou chvilku vtáhnout do dějin tohoto kopce a pak se z výšky vyhlídky Bedřichov pokochat nejen pohledem na Kolín, který je mimořádně působivý, ale i jeho okolím – pásem Železných hor, Kaňk, Vysokou, za dobré viditelnosti pohoří Krkonoš, Bezděz a další...
Již při příjezdu do Kolína od Prahy je vlevo ve směru jízdy vidět vrch Bedřichov.

Novoveský vrch se po bitvě u Kolína roku 1757 začal nazývat Bedřichův vrch – zkráceně Bedřichov, což mu zůstalo do dnešní doby. Roku 1841 majitel panství pan Veith zde zbudoval pomník připomínající bitvu u Kolína. Slavnostní vysvěcení, které mělo být v září 1841, se však nekonalo, neboť dvorská rada z diplomatických ohledů nedoporučila tuto slavnost a ani na pomník neinstalovat nic, co by bitvu připomínalo. V roce 1866 navštěvovali pomník pruští vojáci a vytesali do něj názvy bojišť, kde zvítězili – Náchod, Česká Skalice, Hradec Králové, Jičín. Roku 1889 byl pomník opraven a opatřen textem: Na památku vítězství nad Prusy v sedmileté válce 18.6.1757. Tento nápis později zanikl. Až o několik století později 18.6.2005 byla odhalena pamětní deska na pomníku podle návrhu ak. sochaře M. Smrkovského.

V bitvě u Kolína, která byla jednou z nejdůležitějších bitev sedmileté války a kde byla poražena vojska pruského krále Friedricha II /1756-1763/, dle historických zdrojů padlo asi 4700 pruských vojáků a 1230 císařských a k tomu nutno připočítat i tisíce zraněných, zajatých a nezvěstných. Bitva u Kolína představuje jeden ze zlomových okamžiků sedmileté války, ve kterém se rozhodovalo o osudu habsburské monarchie a celistvosti českých zemí..Tak, to bylo jen několik málo řádků z historie sedmileté války a vrchu Bedřichov.

V roce 2018 z iniciativy Obce Nová Ves I, která je vlastníkem a provozovatelem vyhlídky, byla u památníku vystavěna vyhlídka, která je celoročně přístupná a vstup je zdarma. Musím podotknout, že počet schodů, které musíte zdolat, je 66. Budete však odměněni za tu námahu výhledy ze samého vršku vyhlídky. Krásná Polabská nížina se před vámi rozvlní ve své kráse, jí bude dominovat starobylé, královské město Kolín s chrámem sv. Bartoloměje a Vodárenskou rozhlednou. V pozadí se pokocháte horským masivem Železných hor, jehož pás se táhne skorem až ke Kolínu a ve všech ročních obdobích tvoří nádhernou přírodní kulisu. Z výhledu za dobré viditelnosti je možné zahlédnout zříceninu hradu Lichnice, obrysy Krkonoš, Bezděz, no, zkrátka kus naší krásně země.

Proto neváhejte a jedno odpoledne si třeba můžete zpříjemnit krátkým výletem nejen za historií, ale výšlapem na vyhlídku i trochu podpořit své zdraví. Ti, kteří by přicestovali z větší dálky, se mohou před nebo po návštěvě vyhlídky zastavit v Novoveské hospodě hojně navštěvované pro dobrou kuchyni, která je hned vedle silnice mezi Poděbrady a Kolínem. Svůj výlet můžete spojit s návštěvou Kolína, kde památek k vidění je dosti, a na opačnou stranu od Nové Vsi I můžete zavítat do lázní Poděbrady, kde se dají také strávit příjemné chvíle.

Na závěr bych chtěla, a to určitě nejen za sebe, poděkovat zastupitelstvu Obce Nová Ves I, které svým rozhodnutím vystavět rozhlednu na vrchu Bedřichov ozvláštnilo i místo bitvy u Kolína. Na tomto nijak vysokém kopci se tak snoubí dějiny bitvy u Kolína ztvárněné do památníku-mohyly s úžasnou novodobou stavbou, poskytující příchozím nevídané obrazy Polabí v kteroukoliv roční dobu. Co však musím vytknout, je to, že OÚ nepřipravil směrovníky po cestě k rozhledně. Značení, které zde vůbec chybí, je dle mého názoru velmi důležité v této končině hlavně pro ty, kteří nežijí v blízkosti. Nebýt našich známých manž. Keltnerových nevím, kde bychom skončili, dojeli jsme totiž až do nějakého pole na konci cesty. Doufám, že OÚ před letní sezonou označení trasy provede. Dále pak na vrcholu rozhledny chybí tabulky, které by příchozím nabídly popisy pohledů do Polabské nížiny. Na rozhledně by mi to připadalo docela nutné pro komfort návštěvníků. Je mi líto, že na mohyle platí: jména hloupých na všech sloupech - takto ničit letitou historickou památku mi od těch rádoby umělců připadá nedůstojné a je to i na hraně. Byla stavěna  i pro řadu generací po nás, protože na historii bychom nikdy neměli zapomenout. A tak je jen na nás, abychom ji právě pro tyto generace uchovali.

Neváhejte se přijet podívat a rozšířit si své vědomosti o kus historie naší země a zároveň se pokochat krajinou okolo řeky Labe, na níž leží po obou jejich březích město Kolín, který je mým rodným městem...

Zvláště pak v této době bych chtěla ještě upozornit, že ve dnech 14.-16.6. se bude konat jako  každoročně akce Bitva u Kolína 1757 – rekonstrukce bitvy u Kolína. Tuto podívanou byste si neměli nechat ujít. Dovolím si připojit program akce. Jako každoročně je to úchvatná podívaná na různých místech, která vás přenese v čase o několik století zpět do lítých bojů této bitvy. Zvláště pak nadšenci vojenských bitev nebo děti či vnoučata všech věkových kategorií vám určitě poděkují za tento neopakovatelný zážitek.

Všechna uvedená místa na plakátu jsou od Nové Vsi I do 5 km. Nejzajímavější je hlavní program, je na Křečhoři a poté v Nové Vsi I.

I snímek z plakátu vypovídá nejen o krásné přírodní scenérii, ale i nádherných uniformách válečníků, krásných koních – tak vítejte ve Válce v krajkách.....

foto:Ing. Jiří Novák, foto - pohledy na Kolín směrem k Želeným horám - Roman Šulc -se souhlasem, plakát

Popisky k fotkám:

titulní foto - pohled na Křečhoř

deska na mohyle - památníku

trocha historie

mohyla - v dáli Kolín za kopečky Kutná Hora

kopečky: Kaňk, Sukov, Velký Kuklík, Malý Kuklík, Miskovický vrch, Opatoviský vrch, Vysoká

pohled na Křečhoř

pohled z rohledna směr Praha

Kolín v oparu - v pozadí Železné hory

Nová Ves I

Křečhoř trochu přiblížená

moje maličkost nabírá dech a odpočívá

TPCA - automobilka

Kolín - dominanta Vodárenská rozhledna

Kolín - dominanta kostel sv. Bartoloměje

rozhledna

mohyla

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%