Nový trend? Na dovolenou bez partnera
Ilustrační foto: ingimage.com

Nový trend? Na dovolenou bez partnera

24. 5. 2019

Domluvit se v páru kdy, kam a za kolik pojedeme na dovolenou je často výkon stejný jako zorganizovat mezinárodní vědeckou konferenci. Učinit nějaký závěr je náročné, pracné a ne vždy se to podaří.

Někdo to řeší tím, že dovolenou tráví každý zvlášť. Někomu se dovolené mění v čas nepohody. Šťastni jsou ti, kteří tento problém nikdy nezažili.

Cestovní kanceláře rok od roku zaznamenávají více případů, kdy se na ně obracejí lidé, kteří chtějí cestovat sami. „V šedesáti procentech se jedná o ženy ve věku nad čtyřicet let. Nemusí to být lidé, kteří nemají doma partnera či partnerku, někteří lidé prostě rádi vycestují sami, protože jim to tak vyhovuje,“ uvedla Andrea Řezníčková za Asociaci českých cestovních kanceláří. „Trend sólo dovolených je na vzestupu nejen v Česku ale v celé Evropě,“ dodává.

Delegáti cestovních kanceláří potvrzují, že se velmi často jedná o lidi, kteří mají partnera, rodinu, ale přesto cestují sami.

„Měla jsem v zájezdu sympatickou paní ve věku kolem šedesátky, která byla sama. Snažila jsem se do ní mluvit, kontaktovat jí, zda něco nepotřebuje, ale ona mi řekla, že jela na dovolenou právě proto, aby byla sama. Měla zarezervovaný apartmán v malém penzionu na okraji střediska, nechtěla žádné zájezdy, nic, jen klid. Pak mi řekla, že to tak dělá už několikátý rok po sobě. Ona takto jede do Řecka, její muž jede sám na ryby do Norska,“ vyprávěla delegátka jedné cestovní kanceláře.

Podobný model zavedli loni manželé Jiřina a Karel z Prahy. „Pokaždé, jsme se na dovolené hádali. Já miluju moře, Karel vedro nemusí. Jezdil kvůli mně, protože já odmítala jet sama. Pak mi došlo, že jsem pitomá, že to zbytečně komplikuji. Zkusila jsem si koupit zájezd sama. Bála jsem se, že si budu připadat divně, že si lidé budou koukat, proč jsem sama. Jenže ono je to každému jedno. Byla jsem v malém hotýlku v Chorvatsku, občas jsem si tam dobře popovídala se dvěma Češkami, které byly spolu. Byla to moje nejpříjemnější dovolená a letos to plánuji znovu,“ říká sedmapadesátiletá Jiřina.

Právě způsob trávení dovolené je pro páry ve vyšším věku často velkou zatěžkávací zkouškou. Protože čím je člověk starší, tím se více projevují jeho odlišnosti od jeho protějšku. Muž, který celý  život brblal, že je u moře moc horko, se v sedmdesáti opravdu nezmění a nebude si užívat opékání se na pláži. Žena, která celý život nesnášela turistiku a jakýkoli sport, opravdu v šedesáti radostně nevyrazí s mužem slézat Alpy. Bohužel, lidé si to neuvědomují a stále sní o tom, že spolu jednou prožijí tu naprosto ideální dovolenou, na které se tentokrát zaručeně nepohádají, přestože se před tím pohádali už dvacetkrát.

„Hádky na dovolených jsou časté, ale není se tomu třeba divit. Na dovolené se totiž projeví to, jak spolu trávíme čas během roku, jaký k sobě máme vztah, jací jsme. Ty potíže nevzniknou jen tak, právě proto, že jsme na dovolené, ale mají svou historii,“ uvedla psycholožka Irena Teichmanová. Z průzkumu agentury NMS Market Research pro Evropskou pojišťovnu vyplynulo, že čtvrtina lidí rovnou vyráží trávit volno bez partnera, protože vědí, že by se s ním na dovolené hádali. Každý desátý pár v průzkumu uvedl, že zažili situaci, kdy společná dovolená byla stresující a plná neshod.

Domluvit se na oddělených dovolených chce značnou míru tolerance, důvěry a sebejistoty. Není dobré, když žena jede sama k moři a její muž se doma užírá představou, co tam vlastně dělá, přičemž je po jejím návratu protivnější než byl před jejím odjezdem. Ale pokud jsou spolu lidé natolik dlouho a mají se natolik rádi, že si dovedou navzájem říct, že bude fajn být někdy každý sám, je to ukázka toho, že jejich vztah je opravdu pevný. I když se vždy najde někdo, kdo řekne: Ale to je stejně divné, že ona jezdí na dovolenou sama, tam bude nějaký problém.

cestování vztahy a sex
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%