Vím, že otázka je trochu divná, ale budiž. Není to ani zlobivý a pot'ouchle protivný mužíček, ale rostlina.
Je to..... Puškvorec obecný - Acorus calamus.
A ta lidová pojmenování jsou víc než zajímavá. Kromě pišišvora má ještě další, posuďte sami: Akorum, Brustovec, Kalmus, Nejedlík, Prskořen, Prsní kořen, Rotan, Šišvorec, Tatarák, Tatarské býlí, Tatarská tráva.
Když jsem začala psát tenhle článek, ani mi nedošlo, jak je tahle rostlina vlastně užitečná. Je to tak. Kdo má zájem, ať čte dál.
Patří mezi bahenní rostliny.
Sběr
Sbíráme kořen buď brzy na jaře nebo na podzim. Sušíme velice pomalu ve stínu nebo při umělém teple, které by nemělo přesáhnout 35°C.
Léčivé účinky
Jsou opravdu široké: střevní koliky, žaludeční vředy, dna, nafouklý žaludek, porucha metabolismu, otoky, vodnatelnost, podpora látkové výměny, nemoci ledvin, nechutenství, vyvolává pocení, chronický průjem, čistí krev.
Zevně
Na léčení ekzémů, omrzlin, revmatismu, prokrvuje končetiny a na špatně hojící se rány.
Čaj
Připravuje se pouze studenou cestou.
1 zarovnanou čajovou lžičku sušeného kořene zalijeme na noc 1/4 litrem vody. Ráno trochu zahřejeme a scedíme. Před samotným užíváním se čaj ohřeje ve vodní lázni.
Tinktura
5 gramů drobně nařezaného a usušeného kořene naložíme do 1/2 litru 40% alkoholu a necháme 7 dní louhovat na tmavém místě. Potom scedíme a užíváme 20-25 kapek denně.
Je vhodný na podporu trávení před jídlem. Také jako kloktadlo, působí jak na krk, tak i na lymfatické uzliny.
Zápar
1 lžíci sušeného kořene (asi 5 gramů) přelijeme 250 ml vroucí vody. Necháme 15 minut stát a potom scedíme. Prodáváme hlavně do koupele.
Teplá puškvorcová koupel
Sušený kořen dáme přes noc do studené vody a ráno ji zahřejeme až k bodu varu. Necháme 5 minut vyluhovat. Pak koupeme postižené místo 20 minut v ne příliš horkém výluhu. Lze jej použít i po ohřátí i čtyřikrát.
Tato koupel pomáhá i při tzv. studených nohách a rukách. Ale musíme si připravit opravdu hodně silný odvar.
Přísada do koupele
200 gramů sušeného kořene vyluhujeme přes noc v 5 litrech studené vody. Druhý den zahřejeme až k varu a necháme alespoň 10 minut vyluhovat a vlejeme do koupele.
Koupel pomáhá při léčení artritidy a podporuje hybnost kloubů.
V gastronomii
Dříve se kořen puškvorce často kandoval. Má silně aromatickou skořicovou a nahořklou chuť. Dodnes se takto upravuje v Asii i v některých zemích USA a v Kanadě. Jeho mladé listové výhony se přidávají do různých zeleninových salátů.
A na závěr jedna zajímavost.
Jeho žvýkání prý zahání chuť na cigaretu a také prý napomáhá při odvykání kouření.