Jedná se o čtyři porce, doba přípravy je 30 minut.
Ingredience:
- 100 g přírodního tofu
- 1–2 lžičky černé soli
- 1 lžička kurkumy
- 5 ředkviček
- 4 větší růžičky mladého květáku
- 2 jarní cibulky
- 4 hrstky nahrubo nasekaného listového salátu
- 4 lžíce sójového jogurtu
- 1 lžička hořčice
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- mořská sůl
- čerstvě mletý barevný pepř
- hrstka kapar
- hrstka jarní cibulky na posypání
Postup:
- V malé misce rozmačkáme tofu s černou solí a kurkumou.
- Ředkvičky nakrájíme na kolečka, květák nastrouháme na plátkovém struhadle, jarní cibulku nasekáme nadrobno. Vše, spolu s listovým salátem, vsypeme do větší mísy.
- Přidáme sójový jogurt, hořčici, olivový olej, dle potřeby mírně osolíme, opepříme a zlehka promícháme.
- Vsypeme nasekané kapary, polovinu rozmačkaného tofu a opět promícháme. Podáváme posypané zbylým tofu a jarní cibulkou.
Tip Petra Klímy:
Na talíři můžeme posypat také pažitkou nebo kapary. Do salátu pro obohacení můžeme přidat i cherry rajčátka. Místo černé soli, která kromě chloridu sodného obsahuje železo a síru, a právě proto vůní připomíná vajíčka, používám někdy také indickou směs koření Chunky Chat masala (ve složení je černá sůl také zahrnuta). Stojí za vyzkoušení.
Knihu Luštěninová kuchařka vydalo nakladatelství Smart Press.