Járu Cimrmana můžete mít doma
FOTO: Jiří Pevný

Járu Cimrmana můžete mít doma

17. 5. 2019

Ač titulek vypadá poněkud podivně, je to tak. Již od roku 2008 mohou přátelé Járy Cimrmana mít svého guru živého doma. Budou ho moci zbavovat parazitů a chorob, zalévat, hnojit, ukládat ho k (zimnímu) odpočinku.

Budou ho moci i upravovat k obrazu svému – řezat, zaštipovat, popřípadě vyvazovat, dokonce i množit.

Na přání pana Pevného, pěstitele fuchsií z Liberce, byla nazvána tímto jménem jedna z belgických odrůd fuchsií. V Tanvaldu ji v roce 2009 pokřtil Jan Svěrák. Lze jen spekulovat, proč zrovna Belgičané upřednostnili volbu tohoto jména, když ve výběru byl například i T. G. Masaryk, V. Havel (vždy s krátkým komentářem, o koho vlastně jde).

Belgie je přibližně stejně rozlehlá jako Česká republika a má taktéž 10 milionů obyvatel. Belgičané, stejně jako Češi, holdují dobrému pivu. Jára na svých cestách určitě Belgii neminul. Možná je to poděkování za jeho přínos k zemědělské výrobě, neboť díky Járovi Cimrmanovi se rozšířilo v celé
Evropě rozmetání hnoje pomocí výbušnin (v Belgii se chová velké množství hovězího dobytka), možná Jára Cimrman na svých toulkách zabloudil i mezi belgické cukráře a pomohl jim vymyslet pralinky. Vždyť úplně první pralinka mohla vzniknout tak, že v kapse tohoto velikána se zahřála čokoláda zabalená ve staniolu a obalila višeň, kterou k ní Jára přidal, protože, kdyby si ji dal jen tak volně do kapsy, rozmáčkla by se, zabarvila by mu kalhoty. Když Jára zjistil, že čokoláda teplem zcela změkla, dal ji na okno cukrárny opět vychladnout a tam ji našel zvědavý cukrář – a ochutnal tu podivnou kouličku. Omačkaná, měkká višeň v obalu z čokolády byla zajímavá svou chutí, a nakonec i vzhledem. Od nedopatření k dotažení nápadu byl jen skok a od té doby se v Belgii začínají vyrábět ty pravé belgické pralinky.

Není to však jen Jára Cimrman, který dal jméno fuchsiím. Další dvě odrůdy byly poctěny českými jmény – Jizerské ticho a Liberec. I ty byly pokřtěny v létě 2009. Odrůdě Jizerské ticho slavnostně dal jméno spisovatel, autor knihy Malé Jizerské ticho, Jan Suchl a odrůdě Liberec primátor tohoto města, Jiří Kittner. Ten, kdo má zásluhu na faktu, že mají další fuchsie česká jména, je Jiří Pevný z Liberce. Jeho sbírka čítající přes 1300 odrůd a druhů fuchsií a více než čtyři stovky pelargonií se stala vzorem a též i zdrojem odrůd pro další sbírky pěstitelů fuchsií v Čechách. Navíc u něho můžete vidět i sbírku „honzíků“ a streptokarpusů.

Ivan Dvořák

 

 

květiny
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.3 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.