Tuhle rostlinku najdeme kolem cest, polí, v zahrádkách, parcích, ale i v listnatých lesích. Je to ptačinec prostřední - Stellaria media - Alsine media - Alsinula media. Lidově Hadí pusa, Hadí tlama, Kozí střevo, Kuří mor, Lubenec, Žabinec ptačinec, Pochcanka, Žabinec obecný.
Léčivé účinky
Zklidňuje svědivou pokožku, má mírně projímavé účinky, zmírňuje deprese, ulevuje od kašle, je vhodný k léčbě ledvin, pomáhá při léčbě revmatických bolestí, vředů a ran, na ekzémy a lupénky
Sběr
Sbíráme nať i s květem. Sušíme ve stínu nebo uměle při 40°C.
Čaj
1 lžíci sušeného ptačince nebo 2 lžíce čerstvého ptačince zalijeme 250 ml horké vody a necháme 10 minut vyluhovat. Pijeme 2 x denně polovinu šálku. Je vhodný při léčbě rýmy nebo chřipky.
Odvar
Čerstvá nať se namočí do 1 litru studené vody a povaří se 1 minutu. Po 10 minutách se do scezeného odvaru přidá 3 dcl - 1/2 litru bílého vína. Užíváme 2 x denně 2 dcl před jídlem.
Obklady na revmatická místa
Nadrtíme čerstvou nať a necháme (aspoň 30 minut v klidu) na postiženém místě.
Šťáva na ekzémy a lupénku
Šťávou z nadrceného ptačince potíráme postižená místa. Necháme působit asi 1 - 2 hodiny 3x týdně. Pak ošetřené místo opláchneme vlažnou vodou. Opakujeme vždy s týdenní přestávkou.
Šťáva na atopický ekzém
Vylisujeme ji z čerstvě natrhaného a nadrceného ptačince. Je účinnější než nálev. Podáváme 1 čajovou lžičku před jídlem.
Využití v gastronomii
Drobně nasekaným ptačincem můžeme posypat např. chleba s máslem či tvarohem.
Na salát - sbíráme ptačinec před rozkvětem. Kombinujeme s ostatními listovými saláty, se strouhanou mrkví, ředkvičkami, okurkami, paprikou. Někdo přidává i pampeliškové listy, šťovík a čekanku. Lístky ptačince jsou jemně křupavé. Nejlepší je zálivka francouzského typu.
Francouzská zálivka :50 gr plnotučné hořčice, 1 lžíce octa, 2 lžíce slunečnicového nebo olivového oleje, 1 špetka soli, 1 špetka pepře
Hořčici smícháme s octem na hladkou kaši. Po kapkách vešleháme olej a šleháme tak dlouho, dokud není hladká. Potom dochutíme solí a pepřem. Nebo můžeme vše dát do mixéru a rozšlehat najednou.
Syrové listy se dávají do sendvičů. Také se mohou přidávat do špenátu, mají totiž podobnou chuť.
A na závěr jedna zajímavost: Ptačinec je výborné krmivo pro andulky a další doma chované ptactvo. Má ho ráda i domácí drůbež.
Informace jsem čerpala ze svých zápisků.