Pohanka nejenže může skvěle chutnat a má v kuchyni řadu využití, ale je lidskému organismu také velice prospěšná, a proto by měla patřit ke stálicím našeho jídelníčku. Je bohatým zdrojem vitamínů, minerálních látek, ale především rutinu, který podporuje vstřebávání vitamínu C a příznivě působí na cévní systém. "Například pohanka s mákem tvoří opravdu neobyčejnou chuťovou kombinaci, která vás určitě překvapí,“ říká kuchař Josef Tydlačka.
Sladká pohanka s hruškou, medem a pomerančovým přelivem
Na 6 porcí potřebujeme:
200 g pohanky, 200 g cukru krystal, 1 dcl bílého vína, 2 kousky badyánu, 4 hřebíčky
Postup:
- Uvaříme pohanku: 200 g přidáme do 250 ml vařící vody (vody má být tolik, aby hladina byla zhruba na výšku prstu nad pohankou). Po vložení pohanky již nevaříme, necháme odstát pod pokličkou. Pohanka vstřebá veškerou vodu a nabobtná.
- V malém hrnci rozpustíme cukr, zkaramelizujeme ho, přilijeme bílé víno, přidáme badyán a hřebíček a necháme svařit do sladkého nálevu. Pak koření vyjmeme.
- Do nálevu přidáme uvařenou pohanku, mírně prohřejeme a servírujeme na talíř společně s očištěnou hruškou (kompotovanou nebo povařenou doměkka), zakápneme medem a pomerančovým přelivem, případně čímkoli jiným dle chuti a fantazie