Artrózu začněte řešit včas
Ilustrační foto: ingimage.com

Artrózu začněte řešit včas

7. 5. 2019

Osteoartróza (artróza) je kloubní onemocnění, při němž dochází k poruše obnovy kloubní chrupavky a důsledkem toho i ke změnám v kosti a přilehlých měkkých tkáních. Celkově postihuje asi 12 procent populace a četnost jejího výskytu s věkem stoupá. 

Podle aktuálních průzkumů jí trpí více než polovina lidí ve věku nad sedmdesát let.

Na vzniku a rozvoji se významně podílí mnoho faktorů: genetická dispozice, poruchy metabolismu, zlomeniny kloubů, opakované drobné úrazy či stereotypní zátěž kloubů (velkým rizikem je jednostranná zátěž při sportování). A možná někoho překvapí, že dalším faktorem negativně ovlivňujícím klouby, je stres. Pokud člověka bolí klouby delší dobu a může vyloučit fyzické přetížení, je třeba vyhledat lékaře, aby zjistil příčinu bolesti a stanovil léčebný postup.

Onemocnění se rozvíjí pomalu, dá se říci téměř nepozorovaně, i několik let. V případě, že není zánět včas rozpoznán a léčen, může vést až k ubývání chrupavkové hmoty a postihovat i další kloubní tkáně, především pak kloubní kost. Ta se v konečné fázi začne postupně rozpadat a pak už pomůže jenom chirurgické řešení, tedy instalace totální endoprotézy.

„Celá akce s výměnou obou mých kyčelních kloubů – endoprotézou - skončila přesně před dvěma lety,“ říká třiašedesátiletá Zdena a pokračuje: „Výsledek se pro mě rovná zázraku, protože léta bolestivého pohybu mi docela kazila život. Teď můžu normálně žít i chodit na procházky, výlety a lehce sportovat. Jsem opravdu moc vděčná za to, že takové řešení existuje, i když časově a na psychiku to bylo náročné. Vyšetření, čekání na operaci, rehabilitace po operaci. A pak všechno nanovo s druhým kloubem. Ale samozřejmě, že bych do toho šla znovu, protože s těmi bolestmi to nebylo k životu.“

Ačkoliv rozvinutou osteoartrózu již zcela vyléčit nelze, její vznik a vývoj ovlivnit lze.

Prevence artrózy spočívá v udržování ideální váhy, v dobré fyzické kondici, v pohyblivosti kloubů a svalů. Důležitá je i zdravá strava s dostatečným obsahem vitaminů a minerálů. Je také vhodné užívat doplňky stravy s kolagenem, jako je například Geladrink apod.

„Osteoartróza trápí velké množství lidí, a i když postihuje i mladé, přece jenom největší procento nemocných je staršího věku. Proto jsme na základě konzultací s odbornými lékaři do naší nabídky preventivních programů zařadili i příspěvek pro seniory na výdaje při nákupu doplňků stravy určených k podpoře zdraví kloubů a k prevenci artrózy, což jsou přípravky s kolagenem či glukosamin sulfátem,“ vysvětluje Jan Mates, vedoucí oddělení marketingu Vojenské zdravotní pojišťovny ČR.

artróza zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.4 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.