Velikonoční výšlap z Rokycan na Radyni
Foto: autorka

Velikonoční výšlap z Rokycan na Radyni

25. 4. 2019

S dcerou, vnoučkem Honzíkem a psem Vendou jdeme po červené značce odpočinkovou lesní cestou, kterou opouštíme a vystupujeme terénní stezkou na vršek Maršál. Nedávali jsme dobrý pozor, cestička se klikatila, samé odbočky lesem a červenou značku jsme ztratili. Když už jsme se chtěli vracet, zaslechli jsme hluk ze silnice. Nechtěli jsme jít silnicí do Šťáhlav a raději jsme odbočili na zelenou značku a pod Maršálem pokračovali po červené. Zámek Kozel jsme zdolali již před rokem, ale žízniví a hladoví jsme zamířili k zámku.

Kozel je lovecký zámek nad řekou Úslavou. Na tomto vršku ve dnech rovnodennosti naši předkové obětovali na usmíření bohů a v naději na dobrou úrodu kozla. Za zámkem jsou rozsáhlé lesy, ve kterých jsme zabloudili a přidali si kilometry. Kolem zámku je rozsáhlý park s jezerem a restaurací. Po občerstvení jsme se vrátili na červenou značku a přes řeku a městečko Šťáhlavy táhli na Radyni. To už jsem Vendu nesla v náručí.

Zřícenina hradu se tyčí na buližníkové skále. Byl vybudován za vlády Karla IV. a nazván Karlova koruna /Karlskrone/. Ale podle kopce Radyně /567m/ byl po králově smrti přejmenován. Hned pod hradem je restaurace a dá se k ní dojet autem. A odtud už jsme měli odvoz  zpět do Rokycan. Hrad je součástí naučné stezky kolem Starého Plzence, na které je mnoho zajímavých míst a odtud a ze Šťáhlav se dá cestovat i vlakem.

Soutěž Do stovky
Hodnocení:
(5 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.