Psi nesmějí vepřové maso. Jaké jsou další mýty o psech?
Ilustrační foto: pixabay.com

Psi nesmějí vepřové maso. Jaké jsou další mýty o psech?

22. 4. 2019

Všichni psi vidí černobíle. Jeden rok lidský je jako sedm let psích. Psi by neměli žrát vepřové maso, ovoce je pro ně zdravé. Toto jsou časté mýty, kterým věří mnoho pejskařů.

Přesto, že patříme k největším milovníkům psů v Evropě, tak máme zažito mnoho nepravd o psech, kterým věříme a necháme se jimi při výchově i výživě psa ovlivňovat. A jaké jsou ty nejčastější?

Psi nesmí jíst vepřové maso

„Velmi frekventovaný mýtus většiny pejskařů je tabu v podávání vepřového masa psovi. Přitom dříve se vepřové maso používalo ke krmení celkem často. Ano, z určitého hlediska není vepřové ideální pro všechny psy. Je tučné, proto pro psy seniory nebo psy s nadváhou není příliš vhodné. V rozumné míře je ale ideální pro psy s velkou fyzickou zátěží, kteří potřebují dodat energii. Vhodné je i v období zimy u psů, kteří jsou v kotcích a potřebují energii a podkožní tuk, aby jim nebylo chladno. Pozor ale na vepřové kosti, ty se mohou lámat a později pejskovi způsobit škody ve střevech,“ říká a odborník na výživu psů Martin Pučálka.

Jeden rok lidského života = sedm let psích

Tento přepočet ukazuje pouze orientační věk, abychom měli lepší představu, ale rozhodně to neznamená, že když je psovi 7 let, je mu jako 49 letému člověku. Psi totiž v určitém období svého života stárnou jinak. První dva roky života vyspívají velmi rychle, ale v pozdějších letech se jejich stárnutí zpomaluje. V prvním roce a půl života to může odpovídat věku 15 letého puberťáka. Ve dvou letech už můžeme psa považovat za dospělého. Velký zřetel musíme brát také na to, o jakou jde rasu a jak je pejsek veliký. Například malé plemeno okolo 10 kil bude mít v pěti letech lidské stáří okolo 38 let. A velký pes nad 40 kilo se bude blížit věku 50 letého člověka.

Psi vidí černobíle

Toto je jeden z nejčastějších mýtů o psech. Mnoho vědeckých pokusů ale toto tvrzení vyvrátilo. Psi vidí pouze jinak barevně než člověk. Dalo by se to přirovnat, že vidí podobně jako barvoslepí lidé. Barvy rozeznávají jinak než my. Například nevidí rozdíl mezi zelenou a červenou barvou. Svět mají spíše v barvách šedé, žluté a modré.

Ovoce je pro psy zdravé

„Některé ovoce psům nevadí, ale pozor si dávejte na avokádo či hrozny, které mohou způsobit vážné zažívací potíže, alergické reakce a především vážné problémy s ledvinami. Dále pak například třešně, meruňky a hrušky způsobují nadýmání, průjmy a silnou dehydrataci,“ říká Martin Pučálka odborník na výživu psů.

Každá fena by měla mít alespoň jednou za život štěňata

Bohužel velmi častý mýtus u mnoha pejskařů, i když mnoho veterinářů tvrdí opak. Velká část chovatelů si totiž myslí, že pokud bude mít fena štěňata, tak tím předejdou různým zdravotním problémům jako je zánět dělohy nebo falešná březost. Pokud nechcete štěňata, tak nechte fenu vykastrovat po prvním hárání. Tím zajistíte prevenci mnoha zdravotních komplikací.

pes
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.8 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%