Facebook, YouTube, Instagram a WhatsApp - k čemu vám jsou sociální sítě a jak se chránit?
Ilustrační foto: ESET.cz

Facebook, YouTube, Instagram a WhatsApp - k čemu vám jsou sociální sítě a jak se chránit?

30. 4. 2019

Každá sociální síť je dobrá na něco jiného, jedno však mají společné: schraňují vaše osobní citlivé údaje a mohou se tak stát cílem hackerů. Jak tomu zabránit?

Sociální sítě dnes do značné míry nahrazují běžnou komunikaci a stávají se prostředkem, díky němuž můžete být denně v kontaktu se svými blízkými, i když už nemají tolik času, aby vás mohli osobně navštěvovat. Naučit se zacházet s účty na sociálních sítích je jednoduché: v podstatě k tomu stačí počítač, notebook, tablet či chytrý telefon a připojení k internetu.

Každá sociální síť má vlastní způsob registrace, většinou však musíte zadat základní osobní údaje, vybrat si přihlašovací jméno a heslo. Už při tomto prvotním kontaktu myslete na to, aby heslo bylo opravdu silné a kvalitní!

Jaké heslo zvolit?

Bezpečí na sociálních sítích do značné míry závisí na neprolomitelnosti vašeho hesla. Pokud jako heslo použijete jméno někoho blízkého, případně svoje, jednoduchou číselnou řadu či banální heslo „heslo“, riskujete zneužití.

Správné, tedy silné heslo by mělo být dlouhé alespoň osm znaků a skládat se z velkých a malých písmen, čísel a dalších znaků, například vykřičník, zavináč a podobné. Na první pohled by nemělo dávat smysl.

Toto heslo si pak zapamatujte nebo si nastavte, aby si jej internetový prohlížeč pamatoval za vás. Pak není třeba jej vždy pokaždé zadávat. To však platí pouze pro počítač nebo zařízení, ke kterému máte přístup pouze vy.

Některé sociální sítě nabízí možnost ještě silnějšího zabezpečení účtu. Jde o dvoufázové ověření. Facebook, jakožto nejpoužívanější sociální síť u nás, umožňuje v nastavení účtu v kolonce „Zabezpečení a přihlašování“ nastavit dvoufázové ověření, kdy vám po zadání přihlašovacího jména a hesla přijde na mobilní telefon ještě unikátní přihlašovací kód, kterým musíte potvrdit svoji totožnost.

Tento kód je pokaždé jiný a dostat se k němu můžete pouze vy ve vašem telefonu. Pokud tedy někdo odhalí vaše přihlašovací heslo k účtu na sociální síti, bude mu na nic, pokud se nedostane k vašemu mobilnímu telefonu.

Přihlášeni již jsme a nyní bychom se mohli podívat na jednotlivé nejznámější sociální sítě u nás. Čím se liší a co nabízejí? Každá je používaná kvůli něčemu jinému a lidé nezřídka mají účty hned na několika sociálních sítích najednou. Některé sítě dokonce umožňují tyto účty propojovat.

Facebook

Nejznámější sociální síť na světě, která je v České republice nejpopulárnější. Umožňuje zveřejňovat zprávy, fotografie a videa a sdílet je s facebookovými přáteli. Ty si uživatel vybírá buď sám a žádá je vzdáleně o přátelství, nebo mu přijdou žádosti o potvrzení přátelství.

Při výběru přátel je třeba být obezřetný: ne vždy jde o pravé účty a jejich majitelé nemusí mít čisté úmysly. V ideálním případě tedy schvalujte přátelství pouze lidem, které skutečně znáte. Sociální sítě soukromí umí ochránit, ale je třeba k tomu správně nastavit váš uživatelský účet. Například můžete zadat, že vaše příspěvky uvidí pouze vaši přátelé a ne každý, kdo si otevře na internetu váš profil.

YouTube

Jde o největší videoportál na světě. Obsahuje profesionální videa jako filmy, seriály, videoklipy nebo dokumenty, ale také uživatelská videa nahraná přímo uživateli internetu.

Účet na YouTube si můžete založit prostřednictvím Googlu, jemuž YouTube patří. Poté můžete na svůj kanál nahrávat videa například z mobilního telefonu. Pro pouhé sledování videí ale registrace není potřeba.

Pokud plánujete sdílet s ostatními to, co jste natočili, YouTube je pro to ideální prostředek. Jen je třeba mít na pozoru, že je možné sdílet pouze vlastní díla. Nahrávky filmů z televize a podobné není dovoleno sdílet s ohledem na autorská práva tvůrců. Stejně tak je zakázáno nahrávat závadný obsah s násilnými či erotickými scénami. Výčet pravidel YouTube je delší a je dobré se s ním seznámit.

Instagram

Jestliže YouTube je největší sociální sítí zaměřenou na videa, Instagram hraje mezi sociálními sítěmi prim ve sdílení fotografií. Svým uživatelům umožňuje pochlubit se svými fotografiemi či krátkými videozáznamy. Aby byl výsledek ještě efektnější, můžete použít některý z barevných filtrů, které lze na nahrané fotografie aplikovat.

Instagram funguje jako aplikace pro chytré telefony a tablety. Nesnaží se konkurovat jiným sociálním službám, ba naopak umožňuje snadné sdílení fotografií na další sociální sítě, jako je třeba již zmíněný Facebook, se kterým Instagram pojí stejný majitel.

WhatsApp

WhatsApp Messenger je aplikace určená pro chytré mobilní telefony, která umožňuje vyměňovat si zprávy a multimediální soubory, ale také telefonovat přes internet, aniž by uživatel musel využívat služeb některého z mobilních operátorů.

Funguje tak, že při instalaci uživatel uvádí své telefonní číslo, bude mu zaslán kód, který uvede v průběhu instalačního procesu pro potvrzení telefonního čísla. Potom se aplikace synchronizuje s čísly telefonního seznamu ve smartphonu uživatele a zjistí, která telefonní čísla jsou již registrovaná WhatsApp Messengerem. Takovým způsobem se automaticky vygeneruje vlastní seznam lidí, kteří také používají danou aplikaci.

Důvod, proč je tato sociální síť tak oblíbená, je především sdružování do konverzačních skupin. Můžete mít jednu skupinu například pro celou rodinu, kdy svými zprávami oslovíte všechny na jednou, a všichni mohou reagovat. To je hlavní rozdíl oproti posílání tradičních SMS, které zpravidla adresujete jedné osobě.

Jak ochránit data na sociálních sítích?

Bezpečnost a soukromína sociálních sítích do značné míry závisí na přiměřeném chování jejich uživatelů. Tak jako u všech internetových služeb i u sociálních sítí je třeba dodržovat základní bezpečnostní pravidla, tedy nesdělovat veřejně nebo přes komunikační kanály svoje citlivé údaje, přihlašovací hesla a další potenciálně zneužitelné informace.

Rovněž je třeba být ostražitý a neklikat na vše, co vám sociální síť, skutečný nebo domnělý přítel či přítelkyně pošle, protože by mohlo jít o nevědomě či záměrně zaslaný počítačový virus.

Mějte se na pozoru i před nabídkami na mimořádné slevy značkového či luxusního zboží, které po uživateli chtějí zadat údaje o kreditní kartě nebo bankovním účtu. Často se bohužel jedná o podvod, proto raději nakupujte v prověřených kamenných či elektronických obchodech.

Nebezpečí na sociálních sítích tkví především v tom, zda jejich uživatel dokáže odhadnout, jakým všem nebezpečím by mohl čelit a čeho by se měl vyvarovat. Pokud budete ostražití a přiměřeně podezřívaví, vyhnete se na sociálních sítích lidem a nabídkám, které až překvapivě připomínají praktiky podomních prodejců.

A pokud si přece jenom nejste jisti, určitě se vyplatí pojistit se nějakým kvalitním a prověřeným antivirovým programem, který vám s ochranou nejen na sociálních sítích, ale na celém internetu pomůže.

Internet a Vy počítače
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.