Hypotéka naruby? Výhodná jen pro poskytovatele
Ilustrační foto: ingimage.com

Hypotéka naruby? Výhodná jen pro poskytovatele

15. 4. 2019

Renta z nemovitosti, aneb jak si na stáří přilepšit, a nepřijít přitom o dům. Příjemné dožití ve vlastním a důchodová renta k tomu. Řešení finančních problémů seniorů. Takhle nějak zní reklamní slogany, které nás lákají na speciální seniorský produkt tzv. reverzní neboli zpětnou hypotéku.

Tím nejdůležitějším, co o těchto nabídkách musíme vědět je, že jde o půjčku, tedy hypoteční úvěr, a nikoli hypotéku (jak se také někdy říká zástavnímu právu). Konkrétně jde o spotřebitelský úvěr na bydlení, který je zajištěn zástavním právem k nemovitosti. Jeho specialitou je, že s jeho pomocí si domov nepořizujeme, ale naopak si jej prodáváme nad hlavou. A to i přesto, že model obráceného hypotečního úvěru, který je nabízen na českém trhu, není založen na okamžitém prodeji nemovitosti.

O co tedy jde? Pokud jste staršího věku a vlastníte nemovitost, v níž byste rádi zůstali, ale přitom nemáte dostatek finančních prostředků na její udržování, schází Vám peníze na vlastní živobytí, či nedostáváte důchod podle svých představ, nabízí se možnost řešení. Poskytovatel úvěru Vám jednorázově vyplatí, anebo v pravidelných dávkách bude vyplácet určitou částku po dobu, řekněme 20 let, s tím, že peníze, které Vám poskytuje jsou vlastně půjčkou, jejíž splacení zajišťujete svojí vlastní nemovitostí, k níž bylo zřízeno zástavní právo ve prospěch věřitele (poskytovatele úvěru).

Celková suma, kterou Vám věřitel takto poskytne se však nikdy nebude rovnat, ale ani blížit hodnotě nemovitosti, kterou úvěr zajišťujete. Typicky se výše výplaty pohybuje mezi 10 – 50 % hodnoty nemovitosti podle věku dlužníka, tedy Vás. To samo o sobě lze z pohledu dodržení zákona o spotřebitelském úvěru označit za poněkud problematické, protože zajištění a poskytovaný úvěr by neměly být ve zcela zjevném nepoměru. 

Splácení úvěru je v podstatě odloženo na dobu, kdy senior zemře. V tu chvíli vstupují do hry dědicové, kteří budou muset dluh uhradit, pokud si budou chtít nemovitost ponechat. Nemovitost si tak vlastně od poskytovatele úvěru znovu koupí. Pokud dědicové dluh neuhradí, bude nakonec úvěr splacen z peněz získaných prodejem nemovitosti. A tak tomu samozřejmě bude i v případě, že žádní dědici nebudou a dědictví přejde jako odúmrť státu.

Je sice možné, že nastanou v životě člověka situace, v nichž je podobný produkt využitelný, zcela jistě to ale není způsob, který by většině z nás efektivně a bezpečně zajistil rentu na stáří.

 

Helena Brychová, Česká bankovní asociace

 

 

 

 

bydlení peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.7 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%