Dobrý den přeji všem, co rádi čtou o léčivých rostlinách a koření zároveň.
Saturejka zahradní - Satureja hortensis L.
Lidová pojmenování - satorka, bíbr, šubrda.
Pochází z východního Středomoří a znali ji už staří Řekové a Římané. Je to jednoletka a kvete drobnými kvítky v bílé, růžové nebo světle fialové barvě. Na její květy se s oblibou slétají jak včely tak i čmeláci.
Sběr
Sbíráme nať, kterou odřezáváme vždy ráno nízko nad zemí. Sbíráme v době květu - t.j. od července do srpna. A sušíme na suchém místě při teplotě do 35°C..
Léčivé účinky
Povzbuzuje chuť k jídlu, zmírňuje lehčí průjmy, působí proti nadýmání. Díky vysokému obsahu tříslovin a silic má výborné antiseptické účinky. Příznivě působí na srdce a je dobrá při průduškovém astmatu.
Odvar snižuje krevní tlak. Napomáhá hojení ran.
Čaj
1 čajová lžička sušené saturejky se přelije 250 ml vody a převaří. Necháme 10 minut odstát Pijeme nejvýše 3 šálky denně před jídlem.
Štípance od hmyzu
Rozmačkané listy přikládáme na štípance od vos i jiného hmyzu.
Další zajímavosti
Hodíme-li větvičky do ohně, získáme vonný desinfekční prostředek.
Dříve se saturejka používala jako pohlcovač pachů v domácnosti.
Kvetoucí saturejka odpuzuje hmyz.
Také se dává do sáčků ve skříních, je to vynikající prostředek proti molům.
V gastronomii
Saturejku dáváme do pokrmů z hub, ryb, do masových a bramborových salátů, do majonéz, kuřecích závitků, pečených brambor, do kyselého zelí, do sýrových pokrmů i do slaného pečiva.
Zeleninový salát se saturejkou
5 rajčat, 2 papriky, 1 svazek zelené cibulky i s natí, 1 hlávkový salát, 1 lžíce olivového oleje, 2 lžíce čerstvé saturejky, sůl dle potřeby (nejlepší je mořská)
Zeleninu omyjeme, necháme okapat a pokrájíme. Posypeme saturejkou, mírně osolíme a zakápneme olejem.
Saturejka je velice aromatická, proto ji vždy používáme tak, aby svojí vůní nepřebila ostatní ingredience.
Informace jsem čerpala ze svých zápisků.