Krásný jarní den, přátelé.
Jak bývá mým zvykem, napíšu i tentokrát něco o rostlině, která je oblíbeným kořením u nás a taky léčivou rostlinou.
Při dobrém pěstování dokáže časem vytvořit pěkný keřík. Skoro každý si ji pěstuje buď na zahrádce nebo i v květináči na balkóně i za oknem kuchyně.
O jeho oblíbenosti svědčí i lidová pojmenování - libíček, lubeček, libčí, lobeček, vopich, mágovka, vlstek, miláček.
Je to libeček lékařský - levisticum officinale Koch.
Pochází z hornatých zemí jižní Evropy a převládá názor, že pochází z Asie. Nejdřív se pěstoval v klášterech. Posléze ho mniši rozšířili do dalších zemí a pěstoval se nejvíc na horách.
Sběr
Listy se sbírají v prvním roce pěstování. Kořen až v druhém roce. Ten se po očištění nakrájí, usuší a rozemele na jemný prášek, který má ještě výraznější chuť než čerstvý.
Léčivé účinky
Působí účinně na jaterní problemy, snižuje plynatost, je vhodný jako lék při kolikách u dětí, je účinný při léčbě ledvinových kamenů. Zmírňuje projevy alergií, pomáhá při odhlenění a ulevuje od kašle.
Je to vynikající přírodní prostředek na čištění krve.
Libečkový čaj
2 čajové lžičky drceného kořene přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 5 minut louhovat. Pijeme 3x denně. Mírní onemocnění dýchacích cest a posiluje organismus.
Čaj na zvýšení koncentrace
1 díl kořene libečku, 1 díl natě z rozmarýnu, 1 díl natě z yzopu
Do 1/ litru vařící vody dáme 2 polévkové lžíce směsi a 10 minut louhujeme. Pijeme během dne po doušcích. Pro žádaný léčebný výsledek je nutné pít čaj alespoň 1 měsíc.
Těhotné a kojící ženy by měly užívat libeček v minimálním množství.
Využití v gastronomii
Používá se k přípravě omáček, polévek, pokrmů z rýže, zeleninových, pokrmů z drůbeže. Špetka libečku dodá výjimečně dobrou chuť masovému vývaru.
Informace jsem čerpala ze svých zápisků.