Nedávno jsem psala o šalvěji a jejích léčebných účincích. A jedna ze čtenářek v diskuzi napsala, že by ji zajímal recept na výrobu domácích šalvějových bonbónů.
Začala jsem hledat ve svých knížkách a zápiscích a vyhledala jeden pro domácí přípravu opravdu snadný.
Suroviny
- 240 gr medu, 200 gr cukru (krystal nebo krupice), 4 lžíce rozdrcených sušených lístků šalvěje, šťáva z jednoho citrónu, olej na vymazání pekáčku nebo většího hlubokého talíře
Postup
Všechny suroviny dáme do kastrolu a vaříme na mírném ohni tak dlouho, až tekutina bude mít takovou konzistenci, kterou vyzkoušíte následovně. Kapka, kterou zkusmo dáme na studený talíř, musí začít tuhnout.
Potom vlijeme hmotu na olejem vymaštěný pekáček nebo větší hluboký talíř. Necháme lehce ztuhnout a potom nakrájíme na kostičky velikosti karamelek. Počkáme, až zcela ztuhnou, a dáme do sklenice či dózy. Pečlivě uzavřeme víčkem, aby bonbóny nezvlhly.
Vzhledem k tomu, že bonbóny obsahují dost cukru, doporučuji mlsat s rozvahou..