Dobrý den přeji všem. Tato rostlina je na jaře opravdu bohatým zdrojem vitamínu C .
Kerblík - Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm.
Další názvy - střebule, stokláska, slovensky -Trebul'ka vonná
Výskyt
Roste volně v přírodě, hlavně tam, kde je trochu slunečno. Při cestách, na svazích i v lesích. Dá se pěstovat v zahradách i v květináčích. Využíváme celou nadzemní část rostliny.
Léčivé účinky
Při léčbě průjmu, nemocech ledvin, močového měchýře, dýchacích cest, trávicího ústrojí. Detoxikuje organismus a čistí hlavně játra a žlučník. Zlepšuje krevní oběh a je vhodný pro ty, kteří trpí krevním vysokým tlakem.
Zrychluje metabolismus, obsahuje velké množství bílkovin a minimum kalorií, a je proto vhodný při redukčních dietách.
Kerblík ztrácí sušením aroma. Proto je lepší používat vždy čerstvě nasbíraný.
Čaj
Do 250 ml vroucí vody dáme několik čerstvých lístků a necháme je 15 minut louhovat. Popíjíme ho vždy po jídle.
Čaj je vynikající i jako obklad na bolavé a unavené oči.
Koupel
S přidáním nálevu z kerblíku ulevuje od bolestí hlavy a nezánětlivých bolestí kloubů.
Teplý nálev
Je vhodný jako hojivý obklad na kožní problémy i menší ranky. A na zklidnění při zánětech močového měchýře - formou obkladů na podbřišek.
Maximální dávka na den je 5 gramů. Neužívá se v těhotenství, při kojení a při zánětlivém onemocnění ledvin.
Využití v gastronomii
Je vynikající do slaných omelet, k rybám do bylinkových másel, k jehněčímu a skopovému masu, na posypání míchaných i jinak upravených vaječných pokrmů. Vylepší chuť starých brambor.
Nyní na jaře je vynikající tato jednoduchá pomazánka - nasekaný kerblík vmícháme do tučného tvarohu. Dochutíme solí a pepřem a pro zjemnění přidáme smetanu.
A jedna zajímavost na závěr - vůně kerblíku odpuzuje mšice.
Informace jsem čerpala ze svých knih a zápisků.