Rozluštění hádanky Rozhledna - nerozhledna

Rozluštění hádanky Rozhledna - nerozhledna

14. 4. 2019

Vážení íčkaři,

pokud jste uhádli, blahopřeji, pro ty, kteří neznají tuto vodárenskou rozhlednu, je uvedena níže má odpověď.

Začátkem 20. století se Kolín rozhodl zrekonstruovat a rozšířit vodovod. Založily se nové studně a navrhla se výstavba kulovitého vodojemu. Projekt v roce 1927 vypracoval Ing. Hráský, který navrhl i jeho podobu. V roce 1928 se počalo s vlastní výstavbou. V té době došlo i ke změně projektu z kulového tvaru na dnešní věžovitou podobu. Autorem nového návrhu byl František Janda, žák Jana Kotěry. V roce 1930 byl vodojem dostavěn, dokončil se ještě ochoz podepřený sloupy a kamenná kašnička. První voda byla vpuštěna do vodojemu 7.8.1930. Celková kolaudace pak proběhla o tři roky později.

V roce 1977 pomalu přestává vodojem fungovat. Po roce 1989 byla stavba prodána soukromé osobě a v roce 2005 opět odkoupena ze soukromých rokou do vlastnictví města Kolína. Roku 2010 byla prohlášena kulturní památkou. V roce 2015 ji město Kolín plně zrekonstruovalo a nyní je z ní vyhlídková věž, chcete-li, rozhledna.

Všechny, kteří od Prahy přijíždí do Kolína, bude zdaleka spolu s kostelem sv.Bartoloměje vítat tato neobvyklá stavba. Obě dominanty neodmyslitelně ke Kolínu patří, jsou pro něj typické. K vodárenské rozhledně je z hlavní silnice jen malá odbočka, neváhejte a touto cestou se vydejte, je to jen malé zdržení, ale budete odměněni. Když vyšlapete 216 schodů, před vámi se otevře výhled na všechny světové strany. Za dobré viditelnosti je z jejího vrcholu úchvatný výhled až tak, že nemohu jinak, než v si závěru článku  připomenout úvodní verš básně Jaroslava Seiferta, Píseň o rodné zemi - Krásná jako kvítka na modranském džbánku, je ta země, která vlastí je ti...

 

foto: starý pohled, autorka a Ing. Jiří Novák

Fotohádanky
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.