Mám ráda kuchařské knihy - LI. díl
Ilustrační foto :pixbay. com

Mám ráda kuchařské knihy - LI. díl

27. 2. 2019

Dobrý den a dobrou chuť všem. Bohatost a rozmanitost čínské kuchyně je skutečně obrovská. Ne nadarmo se neříká, že co neuteče nebo neuplave, má smůlu.

A jak praví znalci čínské kuchyně : všechno je k jídlu - kromě nohou od stolu, ty se opravdu jíst nedají.

A proto do dnešního dílu zařadím recepty na pokrmy z krabího masa.  Vždyť v dnešní době už opravdu není problém sehnat krabí maso.

Červené krabí kuličky - pro 2 osoby

  • 200 gr krabů, 60 gr slaniny, 1 žloutek, 30 gr šunky, 1 polévková lžíce sherry, 60 gr rozemleté cibule, špetka mletého zázvoru, sůl, pepř, olej 
  • Směs : 2 polévkové lžíce sójové omáčky, 2 polévkové lžíce hovězí polévky, 1 kávová lžička usekané pažitky

Slaninu bez kůže a spařené, okapané krabí maso nakrájejte na drobno. Smíchejte s pomletou cibulkou, zázvorem, žloutkem, vínem a solí. Potom nakrájejte na drobno šunku. Z krabího masa udělejte kuličky velikosti jahod a obalte je v nakrájené šunce. V rozpáleném oleji smažte kuličky asi tři minuty. Při jídle namáčejte kuličky v sójové omáčce. 

Sněhobílí krabi - pro 1 osobu

  • 120 gr krabího masa, 4 bílky, 2 kávové lžičky škrobové mouky, sůl, 3 polévkové lžíce sherry, špetka glutasolu, olej

Oprané, posekané a posolené krabí maso obalte v jednom bílku smíchaném se škrobovou moukou a osmažte v hodně rozehřátém oleji. Při pečení udržujte kousky od sebe a opékejte po všech stranách. Asi po třech minutách maso vyndejte a nechte ho okapat. Do další pánve dejte dvě polévkové lžíce oleje, osmažené krabí maso, přidejte víno smíchané se špetkou soli a glutasolu a nakonec vlejte tři ušlehané bílky. Bílou krabí omeletu nechte ještě chvíli pod pokličkou v pánvi.

Penízkové koláčky z krbů - pro 2 osoby

  •  1/4 kg krabího masa, 60 gr slaniny, 1 žloutek, 1 polévková lžíce sherry, špetka soli, 1 kávová lžička posekané cibulky, 2 kávové lžičky škrobové mouky, trochu pepře, olej, uvařená míchaná zelenina 

Krabí maso a slaninu pokrájejte na kostičky, přidejte žloutek, sherry, škrobovou mouku, sůl a posekanou cibulku  Dobře promíchejte. V rozehřátém oleji opečte z této směsi oválné placičky. Až budou opečené po obou stranách, posypte je pepřem a podávejte je s vařenou míchanou zeleninou.

Krabi s čajovými lístky - pro 2 až 3 osoby

  • 300 gr krabího masa, 1 kávová lžička suchých lístků zeleného čaje, 1 polévková lžíce škrobové mouky, 1 žloutek, špetka soli, 1 rozkrájená zelená cibulka, 2 polévková lžíce sherry, špetka glutasolu, vepřové sádlo

Čajové lístky spařte horkou vodou a přes cedník přeced'te. Krabí maso obalte ve směsi žloutku, glutasolu, soli a škrobové mouky. Smažte v rozpáleném sádle a dbejte, aby se kousky neslepily. Na pánev jen vytřenou olejem dejte dobře okapané čajové lístky, opékejte a přidejte osmažené krabí maso.Nalejte sherry, přidejte mladou cibulku, zamíchejte nad ohněm a podávejte.

Dobrou chuť přeji vám všem. 

A na závěr  jedno poučení z čínské gastronomie. 

Nejlepší je, když nad neobyčejným jídlem host prohlásí: "Tohle jsem nečekal!"

Recepty jsem čerpala ze svých zápisků. 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%