Stále pěkný den přeji všem milovníkům dobré čínské kuchyně. V minulých dvou dílech jsem se věnovala receptům z drůbeže a vepřového masa. Tentokrát to budou recepty z masa hovězího.
Dušené hovězí I. - pro 4 osoby
- 400 gr hovězího, svazeček kopru vcelku, 1 nakrájená cibulka, 2 polévkové lžíce sójové omáčky, 1 polévková lžíce sladkého bílého vína, 1 kávová lžička cukru, 1 kávová lžička soli, 2 kávové lžičky škrobové mouky, 1 česnek nakrájený na plátky, polévková zelenina, olej
Maso a polévkovou zeleninu dejte do hrnce s vařící vodou a vařte na mírném ohni asi dvě hodiny. Potom maso dejte okapat a nakrájejte je na malé obdélníčky. Na hluboké pánvi rozehřejte polévkovou lžíci rostlinného oleje a nechte v něm opéci cibulku a kopr. Potom přidáte sójovou omáčku, víno cukr, sůl a jeden šálek polévky, ve které se maso vařilo. Nakonec kousky masa. Poduste pět minut a - když se tekutina už téměř vydusila - vyndejte svazeček kopru, zahustěte škrobovou moukou a přidejte lžíci rostlinného oleje. Všechno promíchejte. Na další pánvi opečte na oleji česnek a polejte tím jídlo, až je ponesete na stůl.
Kantonské hovězí kostky - pro 2 osoby
- 1/4 kg mladého libového hovězího masa, 1 malá cibulka, 1 malý celer, 1 kávová lžička hladké mouky smíchané s 1 bílkem
Omáčka : 2 polévkové lžíce vody, 2,5 polévkové lžíce sójové omáčky, 2 polévkové lžíce sherry, 1 polévková lžíce cukru, 2 kávové lžičky soli, 1,5 kávové lžičky mouky smíchané s 1 polévkovou lžící vody, špetka pepře, špetka glutasolu, olej na smažení
Maso nakrájejte na malé kousky, posolte a obalte v ušlehaném bílku s moukou. Rozkrájíte cibuli na plátky a celer na kostičky. Namícháte přísady do omáčky. Dobře rozehřejte olej a ponořte do něj maso (nejméně na dvacet vteřin). Na druhé pánvi rozehřejte jednu polévkovou lžíci oleje a opékejte na prudkém ohni cibulku a celer (asi jednu minutu), zalijte připravenou omáčkou, zamíchejte a nechte povařit Nakonec přidejte okapané maso, zamíchejte a podávejte.
Křehké hovězí - pro 2 osoby
- 120 gr hovězího masa, sůl, 1 vejce, špetka pepře, 1 kávová lžička sójové omáčky, 2 polévkové lžíce jemné sójové mouky, 3-4 lžíce hrubé sójové mouky, olej
Maso zbavíte šlach a nakrájíte na 15 až 16 kousků, posolte a obalte ve vejci rozšlehaném s pepřem, sójovou jemnou moukou a sójovou omáčkou. Potom znovu obalíte v hrubé sójové mouce a smažíte v rozpáleném oleji asi čtyři až pět minut.
Hovězí medailónky - pro 2 osoby
- 300 gr hovězího ze hřbetu, 1 vejce, 1 polévková lžíce sójové omáčky, 1 polévková lžíce bílého vína, 1-2 vrchovaté polévkové lžíce škrobové mouky, špetka pepře, špetka soli, 1 kávová lžička pálivé papriky v prášku, šťáva z 1/2 citrónu, 3 polévkové lžíce dobrého olivového oleje, olej na smažení
Ve třech polévkových lžících stolního oleje rozmíchejte jednu kávovou lžičku sušené pálivé papriky, špetku soli a šťávu z poloviny citrónu. Pomleté hovězí smíchejte s vejcem, sójovou omáčkou, solí a vínem, dle potřeby i s trochou oleje. Dobře promíchejte, udělejte medailónky a obalte je ve škrobové mouce. V dobře rozpáleném oleji osmažte medailónky po obou stranách do zlatova a klad'te je na síto, aby okapaly. Podávejte na teplé míse, ozdobené zeleninou a polité šťávou, kterou jste předem připravili.
Dušené hovězí II. - pro 4 osoby
- 400 gr hovězího masa, 1 svazek polévkové zeleniny (mrkev, celer, kapusta, cibule), 1 polévková lžíce sladkého vína, 2 polévkové lžíce sójové omáčky, 2 kávové lžičky cukru, 1 jemně posekaná cibulka, 1/2 polévkové lžíce kmínu, 1 rozetřený stroužek česneku, škrobová mouka, špetka glutasolu, sůl, pepř
Maso vaříte ve velkém hrnci se vší polévkovou zeleninou, dokud nezměkne. Vychladlé a okapané maso nakrájíte na proužky velikosti palce. Ve velké pánvi rozpálíte dvě polévkové lžíce oleje a osmažíte cibulku s kmínem, potom přidáte cukr, víno, sójovou omáčku, sůl, glutasol a dvě naběračky polévky. Nakonec přidáte kousky masa a na mírném ohni dusíte asi šest minut. Potom omáčku zahustíte škrobovou moukou rozmíchanou ve vodě. Necháte přejít var a vylejete na nahřátou mísu. Na oleji opečete česnek a tím maso polejete.
Dobrou chuť přeji všem. Váš "Karfík".
Recepty jsem jako obvykle vyhledala ve svých zápiscích .
P. S. I když hovězí maso nepatří mezi nejlevnější, je pravda, že do receptů, co jsem zde uvedla, se jej dává opravdu málo. Takže si myslím, že finančně nikoho nezruinuje.