Mám ráda kuchařské knihy - XLVII. díl
Ilustrační foto z pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - XLVII. díl

10. 2. 2019

Dobrý den, přátelé dobré gastronomie.

Jak už titulní fotografie prozrazuje - tentokrát zavítáme do země, kterou jste mnozí z vás někdy navštívili. Ano, pojedeme ochutnávat speciality z rumunské kuchyně.

Je to v podstatě kuchyně zdravá, neboť největší složkou jejích pokrmů jsou zelenina a ryby.

Ačkoliv jejich sladkosti jsou ovlivněné orientální kuchyní a velmi přeslazené.

A dnes u nás tolik oblíbené grilování má v Rumunsku dlouhodobou tradici. Nejen doma, ale i v restauracích. 

A je pravdou, že se rumunská gastronomie dost podobá slavné francouzské. 

Mititei - válečky z mletého masa 

  • 500 gr hovězího masa (nejlepší je z krku), 1 stroužek česneku, 1/4 lžičky mletého pepře, 3 lžíce horké vody, olej, sůl 

Maso dvakrát umeleme, přidáme jemně utřený česnek, sůl, pepř a vodu. Dobře prohněteme a utvoříme válečky dlouhé asi 6 cm. Potřeme je olejem a upečeme pod horkým grilem. Podáváme s nakrájenou zeleninou. Rumuni si k nim dávají s oblibou ostrou zelenou papriku. 

Pečené ryby po rumunsku 

  • 4 porce jakékoliv tužší bílé ryby, 120 gr fazolek, 2 lžíce uvařeného hrášku, 120 gr mrkve, 1 cibule, 1 lžíce rozinek, 2-3 rajčata,  2-3 stroužky česneku, 1 lžička kmínu, 1,5 dcl sherry, 1,5 dcl vody, petrželka, pepř, sůl, olej

Očištěné porce ryb osolíme a vložíme do olejem vymaštěného kastrolku. Jemně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme na plátky nakrájené fazolky a na kostičky nakrájenou mrkev. Osmažíme, pak vmícháme na čtvrtky nakrájená rajčata, hrášek, rozinky,  drobně nakrájený česnek a petrželku, kmín, pepř a sůl. Zalijeme vínem a vodou, rozmícháme a nalijeme na rybu. Pečeme nejdřív pod pokličkou, potom dopečeme 5-10 minut bez poličky. 

Tento pokrm můžeme připravit z kapra, okouna, lína, cejna i rybího filé. 

Musaka s baklažány

  • 750 gr hovězího masa, 4 větší baklažány ,20 gr sádla, 4 cibule,1 vejce, 2 lžíce smetany, rajčata, rajčatový protlak, olej, pepř, sůl, strouhanka

Omyté, neoloupané baklažány nakrájíme na kolečka silná asi 1 cm. Spaříme je vařící vodou a necháme dobře okapat. Každý plátek opečeme po obou stranách na rozehřátém oleji. Maso jemně umeleme, vložíme na drobně nakrájenou a na sádle zpěněnou cibuli a osmažíme. Necháme prochladnout, přidáme vejce, smetanu, pepř, sůl a promícháme. Do sádlem vymazané a strouhankou vysypané zapékací misky vložíme vrstvu baklažánů a masové směsi, horní vrstva je z baklažánů. Připravené potraviny zalijeme rajčatovým protlakem rozmíchaným ve 2 lžících vody, poklademe rajčaty nakrájenými na kolečka a zapečeme.

Brambory dušené s rajčaty 

  • 600 gr očištěných brambor, 300 gr rajčat, 2 cibule, 1 lžíce rajčatového protlaku, olej, sůl, petrželka na posypání 

Drobně nakrájené cibule osmažíme na oleji do růžova, přidáme na čtvrtky nakrájené brambory, na kousky nakrájená rajčata, zalijeme sklenkou vody, v níž jsme rozmíchali rajčatový protlak, sůl a pepř.  Přidáme bobkový list a dusíme pod pokličkou na mírném ohni. Hotový pokrm posypeme jemně nakrájenou petrželkou.

Papriky plněné vejci

  • 7 zelených paprik, 50 gr másla, 40 gr oleje, 6 vajec, 2 cibule, pepř, sůl 

Tři menší papriky nakrájíme na tenké nudličky. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme připravené papriky, sůl, pepř a osmažíme je. Pak vmícháme vejce a za stálého míchání je necháme srazit. Směsí naplníme 4 očištěné papriky, vložíme na rozehřátý olej a dusíme do měkka.

 

A na konec uvedu recept na jeden v Rumunsku velice oblíbený pokrm. 

Mamaliga  (kukuřičná kaše) se sýrem 

  • 200 - 250 gr kukuřičné krupice, 1 litr mléka, 50 gr másla, 100 gr strouhaného sýra, sůl

Mléko, 50 gr másla a sůl přivedeme téměř k varu. Za stálého míchání vsypeme krupici a vaříme, až kaše zhoustne a odděluje se od nádoby. Vmícháme strouhaný sýr, urovnáme na talíře a polijeme rozpuštěným máslem.

Podáváme se sterilovanými cibulkami, paprikami, okurkami, feferonkou, ostrými kousky slanečků, malými párky, pečenými kousky masa nebo slaniny a kečupem.

Vychladlou mamaligu můžeme také nakrájet na proužky a opéci na tuku. Nebo smíchat s rozšlehanými vejci a strouhaným sýrem, přelít máslem a zapéci v troubě.

Je to neuvěřitelně dobré jídlo.

Recepty jsem čerpala z knihy Co chutná v Evropě od Libuše Vlachové z roku 1979. 

P. S. Hlavní inspirací k sepsání dnešního dílu byly kuchařské znalosti a bohaté zkušenosti mého manžela. Protože pět let vařil v Bukurešti. 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%