Mám ráda kuchařské knihy - XLIV. díl
ilustrační foto:pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - XLIV. díl

3. 2. 2019

Dobrý den, přátelé.

Nedávno se mi dostala do ruky malá a útlá knížečka o ovocných stromech. A právě teď, když nic nekvete ani se nezelená,  jsem v ní s radostí trochu zalistovala. Zimu totiž já moc nemusím.

Proto jsem také dala fotografii rozkvetlých ovocných stromů v krajině na titulní snímek. 

A tak jsem se rozhodla, že dnešní díl věnuji právě receptům z ovoce a s ovocem. Doufám, že se vám bude některý recept líbit. 

Vybrala jsem i 3 recepty z kdoulí.

Jsou to krásné stromy, bohužel nyní se moc nepěstují, i když jsou krásné a hlavně intenzivně voní. Kdoule jsou moc dobré a právě v této době  budou při správném uskladnění uleželé a ke konzumaci vhodné. Proto jsem také fotografii plodu dala pod článek.

A mezi námi, když se dá kdoule do prádelníku není třeba žádné jiné vůně. Zkusili jste to někdo? Naše babičky to s oblibou dělaly a věděly proč. 

 

Kdoulový koláč s medem

  • 150 gr hladké mouky, 100 gr másla, 80 gr cukru, 2 kdoule, 3 vejce, 4 lžíce medu,1 celá vanilka, 2 lžičky mleté skořice, 1/2 sáčku prášku do pečiva, máslo na vymazání formy, špetka soli

V míse vyšleháme vejce s cukrem do pěny a poté do ní zapracujeme máslo  Do směsi pak přidáme oloupané a nadrobno nakrájené kdoule a ostatní suroviny a vypracujeme těsto. To vlijeme do máslem vymazané koláčové formy. Upečeme v troubě vyhřáté na 180 ° C asi 40 minut. Koláč podáváme teplý.  

Kuře na kdoulích 

  • 1 kuře, 2-3 kdoule, 1 cibule, 1citron, 2 lžíce medu, rozmarýn, sůl, pepř 

Kuře zvenku i uvnitř osolíme, opepříme a pomažeme medem. Posypeme je najemno nasekaným rozmarýnem, dáme do pekáče a podlijeme troškou vody. Kdoule oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme je na osminky. Přidáme je do pekáče společně s citrónem nakrájeným na plátky a cibulí pokrájenou na měsíčky. Pekáč přiklopíme, kuře upečeme do zlatova v troubě vyhřáté na 180°C a podáváme s vařenými bramborami. 

Salát s kdoulemi

  • 2-3 kdoule, 2 malé římské saláty, 120 gr kozího sýra, 3 lžíce sušených brusinek, 3 lžíce nahrubo sekaných vlašských ořechů, citrónová šťáva, olivový olej, sůl 

Brusinky namočíme a odložíme. Kdoule oloupeme, odstraníme z nich jádřinec a nakrájíme je na měsíčky. Ty krátce povaříme ve vodě, dokud nezměknou, pak je dáme vychladit. Římský salát natrháme na kousky a dáme je do mísy. Přidáme scezené namočené brusinky, trošku citrónové šťávy, rozdrobený kozí sýr, vlašské ořechy a vychladlé kdoule. Nakonec zakápneme olivovým olejem a osolíme. Podáváme s plátkem nasucho opečeného chleba. 

Poznámka: Kdo nemá rád kozí sýr, může ho nahradit jiným podobné konzistence. 

Bramborový koláč s meruňkami 

  • 300 gr vařených brambor, 250 gr cukru, 4 vejce, 200 gr polohrubé mouky, 10 meruněk

Na drobenku: hrubá mouka, cukr krupice, máslo 

Žloutky vyšleháme s cukrem a čtyřmi lžícemi horké vody. Opatrně do nich postupně vmícháme mouku, nastrouhané brambory a tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech, poklademe je rozpůlenými a odpeckovanými meruňkami řezem navrch. Koláč posypeme drobenkou (můžeme do ní přidat i jemně mleté ořechy) a upečeme jej v troubě vyhřáté na 180°C zhruba 30-40 minut. 

Drobenkový koláč s pudinkem 

  • 1 l mléka, 2 vanilkové pusinky, 2 lžíce cukru, ovoce dle chuti a sezóny

Na drobenku: 600 gr polohrubé mouky, 1 Hera, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva 

Z mléka, pudinku a cukru uvaříme pudink. Ze zbylých ingrediencí připravíme drobenku. Tři čtvrtiny drobenky dáme na plech vyložený pečicím papírem, zalijeme ji ještě tekutým pudinkem, poklademe ovocem a vše posypeme zbytkem drobenky. Pečeme 30 - 40 minut ve vyhřáté troubě. 

Francouzská třešňová bublanina-Clafoutis

  • 500 gr třešní, 100 gr moučkového cukru, 125 gr hladké mouky, 3 vejce, 300 ml mléka, špetka soli, máslo na formu, moučkový cukr na posypáníTřešně omyjeme, odstraníme stopky a můžeme je i vypeckovat. Polovinu cukru dobře promícháme s třešněmi, odstavíme je a necháme nejméně 30 minut odpočinout. Do prosáté mouky přidáme sůl, zbytek moučkového cukru, rozšlehaná vejce a nakonec vše dobře promícháme  Nakonec do směsi přidáme mléko a vypracujeme těsto. Třešně nasypeme do formy o průměru 24 cm vymazané máslem. Cukr, který na třešních neulpěl, vmícháme do těsta a tím pak třešně ve formě zalijeme. Bublaninu upečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 35 - 40 minut. Teplou bublaninu posypeme moučkovým cukrem a před podáváním ji necháme vychladnout. 

Vepřové plněné meruňkami 

  • 1 kg nízkého vepřového bůčku,sůl, mletý pepř, 100 gr strouhanky, 50 gr másla, 300 gr meruněk, 100 gr rozinek, 2 lžíce pokrájených mandlí, 1lžíce petrželky,1 lžíce smetany

Nízký libový bůček lehce naklepeme, osolíme a opepříme. V misce smícháme strouhankou osmahnutou na másle, drobně pokrájené meruňky, promyté rozinky, mandle, petrželku a pokropíme smetanou. Maso pokryjeme touto nádivkou a svineme. Převážeme nití a dáme péci. Podáváme s brambory.  

A na závěr recept na jednoduché jídlo, které připravovaly naše babičky. 

Chlebový nákyp s jablky 

  • 500 gr staršího chleba, 800 gr jablek, 150 gr cukru, 60 gr másla, mletá skořice, vanilkový cukr

Chléb jemně nastrouháme, oloupaná jablka zbavená jádřinců pokrájíme na tenké plátky. Chléb a jablka promícháme v míse se skořicí, cukrem a vanilkovým cukrem. Vložíme do hodně vymaštěného pekáčku, trochu stlačíme a pomastíme rozehřátým máslem.  Pečeme v mírně vyhřáté troubě. 

 

Recepty mám z různých knih a mých výstřižků, které pečlivě sbírám a uchovávám.

Váš "Karfík" .

Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%