Mám ráda kuchařské knihy - XL.díl

Mám ráda kuchařské knihy - XL.díl

23. 1. 2019

V minulém článku o skandinávské kuchyni jsem psala, že je tak bohatá a  rozmanitá, že si zaslouží víc dílů. A proto se tentokrát zaměřila na kuchyni norskou.

Rybí polévka s knedlíčky

  • 40 gr másla, 30 gr hladké mouky, 1,2 l rybího vývaru (připraveného z rybích hlav, kostí a kůže), 30 gr jemně nakrájené cibule, 2 lžíce kyselé smetany, pepř, sůl

Knedlíčky : 200 gr rybího masa bez kostí, 1 lžička bramborové mouky, 19 gr másla, 1 lžíce smetany, trochu vařícího mléka, muškátový květ, pepř, sůl

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, postupně ji zředíme vývarem  přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Pak vmícháme cibuli, smetanu, pepř  sůl a rybí knedlíčky a krátce povaříme.

Příprava knedlíčků : Maso 2-3 x umeleme, dobře rozšleháme se solí v tuhé těsto, vmícháme mouku, máslo, koření, postupně smetanu a mléko a utvoříme malé knedlíčky.

Krevetový salát

  • 120 gr uvařených nebo konzervovaných krevet, 150 gr sterilovaného hrášku, 2 lžíce nakrájených okurek, 1 navrdo vařené vejce, 4 lžíce majonézy, 2 lžíce šlehačky, 2 malá rajčata, 2 lžíce jemně nakrájené pažitky, listy hlávkového salátu, pepř, sůl

Krevety, okurky a okapaný hrášek opepříme a promícháme. Ušlehanou šlehačku vmícháme do majonézy a opatrně vmícháme do připravených surovin. Listy hlávkového salátu rozložíme na misku, na ně navršíme salát, posypeme jemně usekaným vejcem a petrželkou a obložíme dílky rajčat.

Švestková polévka 

  • 100 gr švestek, 50 gr ovesných vloček, 1 l vody, 1/4 l ovocné šťávy (pomerančový džus nebo šťáva z jablečného nebo švestkového kompotu) , cukr

Švestky a ovesné vločky uvaříme za občasného zamíchání do měkka (nejméně půl hodiny). Pak přidáme šťávu a cukr a podáváme s domácími suchary.

Rybí kastrolek s rýží

  • 500 gr pečené, vařené nebo dušené ryby, 250 gr dušené rýže, 80 gr másla, 15 gr hladké mouky, 2 dcl smetany nebo mléka, 40 gr rajčatového protlaku, 30 gr strouhanky, cukr, sůl, petrželka 

Ryby vykostíme, nakrájíme na proužky, urovnáme ve vrstvách střídavě s rýží do kastrolku vymaštěného máslem. Každou vrstvu posypeme jemně nakrájenou petrželkou. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji smetanou nebo mlékem, přidáme rajčatový protlak, pepř, sůl, trochu cukru a dobře provaříme.

Treska a la Trondheim

  • 600 gr rybího filé, 2 menší mrkve, 120 gr očištěného celeru, 1 cibule, 5 krajíčků bílého chleba, 60 gr másla, 2 lžíce strouhanky, pepř, sůl, petrželka

Mrkev a celer nakrájíme na kostičky, cibuli jemně nakrájíme, krajíčky chleba zbavíme kůrky a nakrájíme na kostičky. Vše smícháme s rozehřátým máslem, solí a pepřem. Do mělkého, máslem vymaštěného kastrůlku vložíme na plátky nakrájené, osolené rybí filé, poklademe je zeleninovou směsí a posypeme strouhankou. Upečeme v dobře vyhřáté troubě (asi 30 minut), ozdobíme petrželkou a podáváme s vařenými brambory.

Jehněčí plec dušená v zelí

  •  500 gr jehněčí plece bez kostí, 30 gr másla, malá hlávka zelí, 3/4 dcl kyselé smetany, celý pepř, sůl

Jehněčí maso nakrájíme na větší kostky a osmažíme na másle. Osolíme je, přidáme pepř, trochu vody a dusíme pod pokličkou téměř do měkka. Zelí nakrájíme na osminky, odkrojíme košťál, zelí přidáme k masu a dusíme, až je maso i zelí měkké a tekutina odpařená. Podlijeme kyselou smetanou, prohřejeme a podáváme.

Zadělávaná treska se zeleninou

  • 600 gr rybího filé, 50 gr másla, 1 pórek, 250 gr fazolek, kousek celeru, 3 mrkve, 4 brambory, 1/2 l mléka, 30 gr hladké mouky, petrželka, pepř, sůl

Celer,mrkev a brambory nakrájíme na malé kostičky, fazolky a pórek na proužky, zalijeme mlékem, osolíme, opepříme a na mírném ohni uvaříme do měkka. Rybí filé nakrájíme na plátky, osolíme je a dusíme na 20 gr másla do měkka. Ze 30 gr másla a z mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji mlékem z vařené zeleniny, osolíme, opepříme a dobře rozšleháme. Omáčku přecedíme, přidáme rybí maso, zeleninu a krátce povaříme. Posypeme petrželkou a podáváme s vařenými bramborami.

Omelety s pomeranči a lískovými oříšky

  • 6 vajec, 2 pomeranče, 4 lžičky smetany, 2 lžíce jemně nastrouhaných oříšků, 2 lžičky cukru, špetka soli, máslo na pánvičku, vanilkový cukr na posypání

Vejce dobře rozšleháme se solí a cukrem, smetanou a trochou jemně nastrouhané pomerančové kůry. Na másle připravíme 2 omelety, naplníme je jemně nakrájenou dužinou z pomerančů smíchanou s oříšky, přeložíme, pocukrujeme a podáváme.

 

Dobrou chuť vám přeje "Karfík".

Recepty jsem vyhledala v knize Co chutná v Evropě. Autorka Libuše Vlachová. Vydalo nakladatelství Avicenum v roce 1979.

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 51. týden

Advent a vánoční zvyky v Česku i ve světě. To bude tématem vědomostního kvízu tohoto týdne.