Panna Marie Podsrpenská

Panna Marie Podsrpenská

14. 1. 2019

"Panno Maria Podsrpenská," vzývá Matku boží farář Otík ve filmech režiséra Zdeňka Trošky, Slunce seno. Výzva se vztahuje k soše Panny Marie v poutním chrámu na Podsrpu.

Podsrp a Přední Ptákovice jsou osady připojené k městu Strakonice. Vrch, pod kterým se nacházejí, má dva vrcholy :Velká Kakada 564 m a Podsrp 560 m. Celý podsrpský kopec je dominantním vrchem jihu strakonické kotliny. Ze svahů kopce je pěkný výhled na Strakonickou kotlinu, Katovicko a na část Blatenska.

Právě na Podsrpu je poutní kostel Navštívení Panny Marie Bolestné. Byl postaven v roce 1770. Podnětem pro vznik poutního místa byl nález sochy Panny Marie. Ta stávala na mostě přes Otavu nedaleko hradu, ale při velké povodni roku 1718 byl most zničen a ji voda odnesla na pole místního rolníka. Ten ji umístil nad studánku u svého pole pod lesem a zbudoval pro ni přístřešek. Začali sem putovat věřící z širokého okolí, kteří u sochy Panny Marie hledali přímluvu. Voda ze studánky byla léčivá. Roku 1749 zde Johanité vystavěli kamennou kapli, ale ani ta nestačila náporu poutníků. Roku 1774 uvítal sochu na svém oltáři barokní kostel s trojkřídlým ambitem, který slouží dodnes věřícím. Také ke studánce si chodí lidé pro vodu. Je čistá, chladná a chutná, mírně radioaktivní. A kaplička nad studánkou je vzorně udržovaná.

Cestou na Podsrp míjíme nad hřbitovem nejstarší a nejmohutnější dřevinu Strakonic.Je to lípa s obvodem kmene 550 cm , výškou 25 m, stará 350 - 400 let. Podle pověsti byla vysazena na místě, kde byli roku 1504 přes nesouhlas krále Vladislava Jagelovského upálení tři Židé, obvinění vrchností z rituální vraždy malého chlapce. Každým jarem ožívá spoustou květů a včely v koruně bzučí smuteční píseň.

Ze Strakonic na Podsrp vedla stará lipová alej, která však vzala za své při rozšíření silnice do krajského města.


Fotografii sochy Ing. arch. Mgr. Bc. Jiřího Kupky Ph.D jsem nalezla na stánkách:
https://www.farnost-strakonice.cz/kostel-panny-marie-bolestne/

 

cestování
Hodnocení:
(4.7 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%