Mám ráda kuchařské knihy - XXXV.díl
Současná japonská restaurace .Ilustrační foto pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - XXXV.díl

6. 1. 2019

Dobrý den přeji všem, kteří rádi vaří a pochopitelně i jedí.

A nejen naši českou a moravskou, mimochodem vynikající, kuchyni.

Psala jsem o tom, že kuchyně Orientu je nejen pro vegetariány. Proto dnes uvedu i recepty, kde je hlavní složkou maso. Bude to směs receptů z různých zemí. Takže se v klidu posaďte a vybírejte. 

Ilustrační fotografie všech dnes uvedených receptů jsou dole pod článkem.

Kuře na jehlách - Jakotori - Japonsko

  • 500 gr vykostěného kuřecího masa, játra ze 6 kuřat, 1 cibule, 4 póry, 5 cl saké, 2 lžičky cukru, 1 stroužek česneku, 2 zelené papriky, 1 dcl sójové omáčky, 5 cl mirinu (sladké saké), 2,5 cm zázvoru, 1/4 lžičky glutamátu sodného, 1/4 lžičky kayenského pepře 

Kuřecí maso, papriku a cibuli nakrájíme na kousky, játra na čtvrtiny. Póry nakrájíme na kousky o délce 25 mm. Na jehly nabodáme vždy 2 kousky kuřete a po jednom kousku cibule, papriky, póru a jater  Začínáme a končíme masem. Česnek a zázvor jemně nasekáme, smícháme se sójovou omáčkou, mirin, saké, cukrem, glutamátem a kayenským pepřem a v menší nádobě přivedeme do varu. Horkou marinádou přelijeme připravené jehly a necháme marinovat 30 minut. Poté grilujeme 2 až 3 minuty po každé straně. Znovu je ponoříme do marinády a grilujeme, až je maso měkké. 

Vepřové s dýní - Japonsko

  • 750 gr dýně, 250 gr libového vepřového masa, 4 dcl daši nebo kuřecího vývaru, 2 lžíce oleje, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, glutamát sodný, 1 lžíce sójové omáčky.

Maso nakrájíme na kostky o hraně 25 mm. Dýni oloupeme a nakrájíme na trochu větší kostky. Maso zprudka opečeme do hněda na oleji, vyjmeme  jej, podle potřeby přidáme trochu oleje a opečeme dýni do světlehněda. Slijeme přebytečný olej a vrátíme na pánev maso. Osolíme, opepříme, přidáme trochu glutamátu a vlijeme daši nebo vývar. Uvedeme do varu, přidáme sójovou omáčku a při "utajeném" varu pokračujeme, až dýně změkne a tekutina se téměř odpaří. Podle potřeby dochutíme a podáváme. 

Utajený var : vaříme po bodem varu. 

Koule z vepřového masa - Butaniku no dango - Japonsko

  • 500 gr vepřového masa, 3 sušené houby, 2 mladé cibulky, 1 vejce, 5 cl chlebové strouhanky, 1 lžíce sójové omáčky, 1/2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 3 lžíce oleje
  • Omáčka : 7 cl saké, 7 cl sójové omáčky, 3 lžíce octa, 1 lžíce cukru, 1/2 lžičky kayenského pepře  5 cl daši nebo jiného vývaru 

Houby, předem namočené do studené vody, a cibulky jemně nakrájíme, smícháme je s mletým masem, vejcem, chlebovou strouhankou, sójovou omáčkou, solí a cukrem. Dobře promícháme a tvoříme koule o průměru 25 mm. Ty usmažíme v rozpáleném oleji dohněda. Podáváme s omáčkou ze směsi saké, sójové omáčky, octa, kayenského pepře, cukru a vývaru

 

Vepřové s nudlemi - Butaniku to harusame no sunomono - Japonsko

  • 250 gr libového vepřového masa, 2 lžíce sójové omáčky  1/4 lžičky pepře, hladká mouka, 120 gr nudlí harusame, 1 okurka, 4 mladé cibulky, 2,5 cm zázvoru, 5 cl sójové omáčky, 5 cl octa, 2 lžičky sezamového oleje, 1/4 lžičky glutamátu sodného 

Maso nakrájíme na nudličky dlouhé asi 5 cm, široké 15 mm a silné 6 mm. Polijeme je sójovou omáčkou, posypeme pepřem a necháme asi 20 minut marinovat. V hrnci přivedeme do varu vodu. Kousky masa vyjmeme z marinády, obalíme v mouce a uvaříme je ve vodě doměkka. Každý kousek bude hotov za několik sekund. Vyjmeme z vody a odložíme. 

Nudle uvaříme ve větší nádobě ve slané vodě. Japonské nudle se uvaří velmi rychle, za 4 až 5 minut. Uvařené jsou průsvitné. Propláchneme je studenou vodou.

Okurku nakrájíme na jemné nudličky nebo plátky, lehce posolíme a necháme 30 minut rozležet. Nadbytečnou tekutinu slijeme a okurky osušíme utěrkou. Nastrouhaný nebo mletý zázvor smícháme se sójovou omáčkou, octem, sezamovým olejem a glutamátem. Nudle, maso a okurku naklademe do misek a přelijeme omáčkou. Navrch nasypeme jemně nakrájenou jarní cibulku. 

Smažené kuře po javánsku - Ajam goreng djava - Indonésie

  • 1 menší kuře, 2 čerstvé chilli papričky nebo 3/4 lžičky kayenského pepře, 1 cibule, 1 lžička koriandru, 2 makadamové ořechy nebo mandle, 1/2 lžičky laosu (zázvor výraznější chuti), 1 stonek citrónové trávy nebo 1/4 citrónu, jemně nasekaného i s kůrou, 1/4 l kokosového mléka, trocha cukru, sůl, olej na smažení 

Kuře očistíme  omyjeme a rozdělíme na 8 kousků. V mixéru rozmělníme semena koriandru, potom ořechy (mandle), chilli, cibuli, kurkumu a laos na pastu. Zpracování si usnadníme přidáním trochy kokosového mléka. Přelijeme do pánve, přidáme citrónovou trávu nebo citrón, cukr a kousky kuřete. Promícháme a necháme hodinu rozležet. Potom postavíme pánev na oheň, obsah přivedeme do varu a "utajeně" vaříme, až maso změkne a šťáva se odpaří. V jiné nádobě rozpálíme větší množství oleje a kousky kuřete osmažíme dohněda.   

Játra s chilli - Sambal goreng hati - Indonésie

  • 500 gr jater, 3 lžičky mletých papriček chilli, 1 a 1/2 cibule, 3 stroužky česneku, 1/2 lžičky trasi nebo sardelové pasty, 1 stonek citrónové trávy nebo 1/2 lžičky nastrouhané citrónové kůry, 2 bobkové listy, 1 lžička cukru, 1/4 l kokosového mléka, 1 malé rajče, olej

Z cibule, česneku a chilli zhotovíme jemnou pastu. V pánvi zahřejeme dvě lžíce oleje a opečeme koření do plné vůně a hnědé barvy. Pak vložíme na kostky nakrájená játra a po všech stranách je osmažíme. Nato přidáme trasi, bobkové listy, citrónovou kůru, oloupané a prolisované rajče, cukr a kokosové mléko. Za stálého míchání odpaříme tekutinu. Olej se má oddělovat od jater. 

 

Přeji všem dobrou chuť.

Váš "Karfík".

Recepty jsem vyhledala v knize : Variace na kuchyně Orientu  Autoři : Alena Nouzová, Martin Nouza a Karel Nouza 

Vydalo nakladatelství Avicenum v r. 1983.

 

recepty
Hodnocení:
(5.4 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%