Burgenland: země zaslíbená zelí, husám, vínu a guláši
FOTO: Burgerland

Burgenland: země zaslíbená zelí, husám, vínu a guláši

4. 1. 2019

Třetí nejmenší rakouská spolková země má co nabídnout. V gastronomii ale Čechy nepřekvapí. Olej z dýňových semínek je doma nedaleko odtud, úžasná zelenina, sladkovodní ryby z Neziderského jezera, patrný vliv blízké maďarské kuchyně a její úžasné papriky. To je Burgenland, nebo také Hradsko, jak se nazývá třetí nejmenší rakouská spolková země.

Že jsem zapomněl na víno? Vůbec ne, ani to nejde. Znamenitá bílá, báječné frankovky – vlajkové odrůdy regionu, nedostižné speciály v podobě slámových či rákosových vín. A ovšem legendární autochtonní Uhudler, víno, které najdete v každé tamní vinárničce. Všechna umějí v optimálním párování doprovodit to které jídlo nevšedním douškem.

Kulinarie Burgenlandu se točí okolo surovin nám dobře známých. Guláš, zelňačka, plněná paprika, pečená husa se zelím, segedínský guláš, zelný štrúdl nebo řízek – to všechno jsou zdejší oblíbená jídla. A k tomu na spoustu způsobů upravené čerstvé ryby z Neziderského jezera, které leží zhruba půl hodiny jízdy autem na jih od Bratislavy.

Pokud zavítáte do Stegersbachu, malého městečka při rakousko - maďarské hranici, nemůžete přehlédnout Allegria resort Stegersbach by Reiters. Během nedlouhého času se povedlo zde čtyřnásobně zvednout návštěvnost turistů z Česka a Slovenska a vůbec dostat tuto nenápadnou oblast do výseče zájmu klientů. Celková kapacita 210 hotelových pokojů ve čtyřhvězdičkovém standardu, lázně, vnitřní a vnější bazény, sauny pro dospělé i děti, golf. Zkrátka k hostům vstřícný rodinný hotel se vším, co k tomu patří.

Jano Rataj, který resort řídí, poznal díky dlouholetému pobytu v Itálii tamní životní styl a zamiloval si ho. Věděl také, že Rakušané ani ostatní středoevropské národy zdaleka tak družní, zpěvní a vždy dobře naladění nejsou, a rozhodl se situaci změnit. Součástí resortu je proto krom jiného i pravá neapolská pizzerie vedená Italem. Celým resortem se tak šíří optimismus, a každého hosta se zmocní v momentě, kdy na parkovišti vystoupí z vozu.

Areál samozřejmě disponuje i materiálními motivacemi. Třeba osmnácti bazény s různou teplotou vody až po 45 stupňů Celsia, díky kterým je možné využívat báječných koupelí i v zimě. Nemalý díl práce na pohodě hostů odvádí i gastronomie. Pod taktovkou Štýřana Josefa Urschlera je její hlavní parketou kuchyně regionálního zaměření, spolupráce s místními producenty a plné využití sezónní nabídky. K dispozici jsou báječné receptury ze sousedního Štýrska i tradiční krmě burgenlandské.

Díky všemu výše řečenému se resort stal jedním z nejvyhledávanějších v zemi, kam kromě Rakušanů míří stále více klientů z okolních zemí. Plná třetina všech návštěvníků pak patří mezi věrné a pravidelné štamgasty.  

 

 

Milan Ballík pro portál i60

cestování
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%