Vánoční nákupy: Jak se vyznat v outdoorových funkčních materiálech
Jaké materiály jsou v zimě nejlepší?

Vánoční nákupy: Jak se vyznat v outdoorových funkčních materiálech

5. 12. 2018

Aktivity v přírodě si žádají speciální materiály, které vydrží různé rozmary počasí. A kvalitní outdoorové oblečení potěší na Vánoce nejednoho sportovce. 

Jedničkou jsou merino vlna, kvalitní fleec a prodyšné membrány. Zeptali jsme se odborníků, jak je vybírat a co udělat proto, aby dlouho a dobře sloužily.

1. Merino
„Mnoho lidí se domnívá, že vlna musí „kousat“. Ale to není pravda. Merino vlna je daleko jemnější a má hladší povrch, takže tenhle problém odpadá. Pokud by však měl někdo s hodně citlivou pokožkou přece jen pocit, že ho merino „šimrá“, stačí, když si svůj oděv z merino vlny vypere společně s džínami. Díky tomu se volná vlákna vlny vytahají a obrousí,“ dává praktickou radu outdoorový specialista Vít Hruška z e-shopu 4camping.cz.

2. Coolmax
Ne každý se vyzná ve funkčním prádle a jeho materiálech. Coolmax patří mezi nejlepší vlákna používaná v teplých podmínkách, ale na zimu se nehodí, protože jeho hlavní výhodou je, že napomáhá ochlazovat tělo, přehřívá-li se.

3. Bambus
„Bambusová vlákna jsou citlivá na oděr, proto se vám může stát, že při větší zátěži váš batoh vytvoří na materiálu v oblasti beder drobné „žmolky“, které je třeba odstranit ručně nebo speciálním strojkem,“ upozorňuje Vít Hruška, zároveň však dodává, že jinak tato vlákna nevyžadují žádný specifický přístup a za vaši péči se vám odvděčí velmi dobrými termoregulačními vlastnostmi.

4. Fleece
Nejoblíbenější materiál používaný na sportovních mikinách. Fleece se liší gramáží a způsobem povrchové úpravy, ale jedno mají všechny typy společné. Dobře vážou vzduch, a tím pádem i hezky hřejí. Také dokážou odvádět pot od první vrstvy (funkčního prádla), takže napomáhají udržovat tělo nejen v teple, ale i v suchu.

5. Softshell
Oblečení ze softshellu je stále nesmírně oblíbené, a to nejen mezi sportovci a turisty, ale také na běžné nošení. Dokáže totiž kombinovat vlastnosti druhé a třetí vrstvy. Umí udržet tělo v teple, pomáhá odvádět přebytečnou vlhkost od těla a zároveň disponuje určitou mírou voděodolnosti.

6. Peří
Peří je nejlepší izolační materiál, který se v oblečení do přírody používá. Je sice náročnější na údržbu, ale díky skvělé vlastnosti vázat vzduch poskytne dostatečný tepelný komfort i v extrémních podmínkách. „Ale není peří jako peří,“ upozorňuje Vít Hruška.

7. DWR úprava
V turistickém a sportovním vybavení se k ochraně materiálu před větrem a vodou používají buď povrchové úpravy materiálu (DWR), zátěry nebo membrány. DWR z anglického „durable water repelency“ je povrchová úprava materiálu, který je poté daleko odolnější proti vodě.

8. Zátěr
Dalším způsobem ochrany materiálu proti vodě je zátěr. Ten je levnější variantou než membrána a poskytuje zpravidla vyšší voděodolnost než DWR úprava.

9. Membrány
Membrány rozlišujeme na porézní a neporézní. Porézní membrány se časem zanášejí solemi, tukem a dalšími nečistotami, ale jejich použití je přesto daleko častější než u membrán neporézních. Nejznámější porézní membránou je GoreTex. „Někteří výrobci doporučují jednou za čas membránové oblečení právě z důvodu obnovy jeho vlastností vyprat a dát do sušičky nebo opatrně přežehlit žehličkou zapnutou na nízkou teplotu (mezi žehličku a oděv je třeba vložit ručník či prostěradlo). Tím se usazeniny uvolní a materiál zase dýchá. Důležité je prát membrány ve speciálních prostředcích a nezapomínat je impregnovat. Pokud se o ně budete dobře starat, zajistí vám nejvyšší možnou míru voděodolnosti,“ uzavírá Vít Hruška.

oděvy
Hodnocení:
(4 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%