Nejlepší světová kuchařka: Ana Roš
FOTO: Hiša Franko

Nejlepší světová kuchařka: Ana Roš

11. 11. 2018

Nechybělo moc, a stala by se diplomatkou, nebo součástí Unijní úřednické armády v Bruselu. Ana Roš je totiž vzácně vzdělanou, sofistikovanou ženou. Vystudovala diplomacii a krom dalšího se domluví pěti jazyky. Aby toho nebylo málo, bývala členkou lyžařské reprezentace své země.

Naštěstí pro všechny mlsné onen osudový krok do bruselské mašinérie "klotových rukávů" neučinila. Po letech potkala kamaráda z dětství. Ten shodou okolností právě převzal po svém otci usedlost Hiša Franko. Místo do Bruselu tedy zamířila Ana s Valterem do svého rodného místa - údolí Soča v západní části Julských Alp.

Tam, v kouzelném údolí sužovaném zemětřeseními, ovšem přebohatém na zdroje surovin i inspirací, pro Anu tak důležitých, vybudovali svérázný penzion s mimořádnou kuchyní. V historické budově, ještě nedávno se pozvolna rozpadající, našla svůj smysl života. Tam nastoupila cestu, která ji v roce 2017 dovedla podle výsledků prestižního hodnocení San Pellegrino k titulu nejlepší světové ženy - kuchařky. 

U sporáku pak jakoby vedle sebe stály dvě Any. Jedna exaktní, technicky precizní, až roboticky dokonalá. Druhá emotivní, k působení ducha stošedesátileté budovy a omamujícího vlivu okolní přírody extrémně citlivá, věčně pochybující. Výsledkem jsou jídla napohled až pohádkově poetická, chuťově pak optimálně vyladěná, vždy s nekompromisní dokonalostí zvládnutá. Pokaždé vycházející z darů, které nabízí kraj, který Ana tolik miluje. Minimálně upravované vstupy jimž ponechává jejich rustikální vlastnosti, jsou úhelnými bázemi jejích originálních kreací.  

Ana často přednáší v zahraničí, zejména ve Francii (Les Rencontres Internationales de la Gastronomie, Les Etoiles de Mougins, Paris des chefs), Itálii (Identita golose, Squisito!), Il gusto in Scena, Švýcarsko i USA. Má vlastní telvizní show, vařením coby terapií pomáhá drogově závislým. Je členkou projektu "Cook it Raw", který zahrnuje některé z nejlepších kuchařů na světě, jako jsou Rdezepi, Barbot, Inaki Aizapitare, Alex Atala, Daniel Petterson. Projíždí země s originálními etnickými kuchyněmi a studuje jejich suroviny, vlastnosti i receptury.

Ale nejšťastnější je - se svým mužem sommeliérem - v dnes už elegantně, působivě opraveném domě Hiša Franko v srdci údolí Soca. Kam za ní a její kuchyní dnes a denně míří tisíce mlsných z celého glóbu.

Ana Roš se, v rámci pátého ročníku Symposia Culinary Prague by Tomáš Kalina, představí 26. listopadu v Divadle Hybernia v Praze profesionálním kuchařům i kulinářským nadšencům a svým obdivovatelům z celé republiky.

 

Milan Ballík pro portál i60

 

 

 

 

gastronomie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%