Koncert k výročí založení republiky
Foto: autorka

Koncert k výročí založení republiky

17. 10. 2018

V Severočeském divadle v Ústí nad Labem se konal dne 9. října 2018 koncert k výročí založení republiky, který pořádala agentura mého syna (Michala Maška) ve spolupráci s Ústeckým krajem. Účinkovali také I. Ardašev, I. Svobodová, M. Formáček a orchestr Severočeského divadla.

Dostala jsem od svého syna vstupenky na koncert k výročí založení republiky, který se konal 9. října 2018 v Severočeském divadle v Ústí nad Labem. Byl  to jeden z mála koncertů, kde účinkuje jako virtuos a nepůsobí pouze jako moderátor a pořadatel. Jako klavírního partnera si vybral brněnského kolegu Igora Ardaševa, s nímž často spolupracuje i ve svých dalších projektech, především kvůli jeho uměleckým kvalitám, profesionalitě a preciznosti.

program-1.jpg

Do první části Michal vybral skladby od B. Smetany z cyklu Má vlast, a to symfonické básně Vyšehrad a Vltava v úpravě pro čtyřruční klavír. Jelikož nebyly psány původně pro klavír, vyskytovala se tam místa (a nebylo jich málo), kde se prsty obou hráčů setkávaly na dvou centimetrech a museli dlouho zkoušet a improvizovat, aby mohli hrát, aniž by došlo ke kontaktu. Nejvíce mě udivilo, jak oba obraceli listy partitury, Když jsem se syna ptala, proč si na otáčení nepozval "obraceče not", vysvětlil následovně: "Ještě aby se tam motal někdo další! Myslíš, že jsme to původně neplánovali? Nejde to, nevešel by se tam."

V druhé části, kde zazněly Slovanské tance od A. Dvořáka, tento problém nenastal, poněvadž existují dvě verze, orchestrální a klavírní. Aby bylo představení zajímavější, Michal ve spolupráci s dirigentem Milošem Formáčkem pojali zpracování takto: " Ve vzájemném dialogu se doplňují čtyřruční klavír s  orchestrem v doposud nerealizované konfrontaci autorovy klavírní verze s orchestrální partiturou. "

Ještě dodávám, že úvodním slovem a uměleckým přednesem vystoupení doplnila herečka Ilona Svobodová.

Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.