A k tomu všemu se jednoduše loupe, krájí a nenajdete v něm žádná jadérka. A právě teď začíná jeho hlavní sezona, která potrvá do konce října.
Jak ho nakupovat, skladovat a připravovat? Nebojte se koupit v obchodě tvrdší plody, toto ovoce totiž neustále dozrává - podobně třeba jako banány. Zralé kaki jsou měkké a šťavnaté. Jejich zrání můžete uspíšit třeba tím, že je vložíte do papírového sáčku spolu s jablkem. Stejně jako banány se kaki neuchovává v lednici, mohlo by totiž zčernat.
Roste na prosluněných svazích kolem španělské Valencie, kde nasává sladkost. Cena se pohybuje od 8 – 18 Kč za kus.
Kaki se dobře zpracovává a výborně se hodí třeba jako svačinka pro děti. Podobně jako jablko můžete kaki oloupat a nebo konzumovat se slupkou. A stejně jako oba zde zmíněné ovocné druhy, je kaki velmi variabilní a využitelné v teplé i studené kuchyni.
Vyzkoušejte třeba kaki-banánový chléb. Potřebovat budete:
2 drobně nakrájené kaki Persimon Bouquet
1 zralý banán rozmělněný vidličkou
210 g hladké mouky
1 vejce
115 ml mléka
100 g pískového cukru
50 g změklého másla
1 lžička sody na pečení
¼ lžičky soli
50 g rozinek
60 g vlašských ořechů, nahrubo nasekaných na špičku nože muškátového oříšku
Předehřejte troubu na 170° C. V misce smíchejte přísady - mouku, cukr, sodu na pečení, muškátový oříšek a sůl a odložte. Do další misky vložte vejce, mléko a máslo. Šlehejte, dokud se vše dobře nespojí. Poté přilejte do první mísy i s kaki, banánem, rozinkami, ořechy. Nalijte do připravené formy a pečte 60 minut, nebo dokud špejle vložená do středu nebude lepivá. Nechte chleba vychladnout 10 minut před krájením.