Je vedro, pijte. Ale kolik a co vlastně? Názory na to, kolik toho má člověk vypít, se různí
Ilustrační foto: ingimage.com

Je vedro, pijte. Ale kolik a co vlastně? Názory na to, kolik toho má člověk vypít, se různí

9. 8. 2020

Mnoho zejména starších lidí si stěžuje, že ztratilo pocit žízně, že nejsou schopni pít doporučované dávky. Mezi lékaři čím dál více zaznívají názory, že to, co je bráno jako vhodná dávka tekutin, je ve skutečnosti zbytečně mnoho a že by člověk měl pít podle svých pocitů žízně.

Toto téma nyní rozděluje odbornou i laickou veřejnost, ale každopádně je fakt, že tolik humbuku se kolem pití nikdy dříve nedělalo. Lidé šli ve vedru pracovat na pole, vzali si tam džbánek vody a napili se, když cítili žízeň. Neřešili však, jestli vypili dva, tři nebo čtyři litry, nikdo si sebou nenosil lahvičky s vodou a průběžně z nich neupíjel. I v této oblasti totiž platí, že kdo zvolí zlatou střední cestu, je vítěz a žije se mu lépe než těm, kteří podléhají různým módním trendům.

Tak co tedy pít či nepít? Tady je pár tipů.

Zapomeňte na džusy. To, že džusy jsou zdravé, je mýtus. Zůstane po nich jen sladká chuť v puse a spousta cukru v těle. Kdo do sebe v horkých dnech lije z krabic litry džusů s přesvědčením, že dělá dobře pro své zdraví, mýlí se. Když už má člověk chuť na nějaký ovocný nápoj, mnohem lépe udělá, když si sám rozmixuje čerstvé ovoce.

Vyrábějme limonády. V poslední době jsou takzvané domácí limonády v módě a nabízí je řada restaurací. Je to skvělý způsob, jak ve vedrech dodávat tělu tekutiny a zároveň ho nezatěžovat cukry a chemií. Ale hlavně, dají se dělat v tolika variantách, že se zpravidla neomrzí. Stačí nakrájet obyčejnou zelenou okurku, zakápnout šťávou z limety, dolít vodou, přidat led a luxusní zdravý nápoj za pár korun je na světě. Stejně tak můžeme nechat ve vodě s ledem plavat třeba borůvky, mátu, jitrocel, pomeranč, meloun, citrón, švestky, ba dokonce třeba levanduli, která je v kombinaci s citrónem velmi osvěžující a chuťově zajímavá. Zkrátka, fantazii se meze nekladou a popíjet něco takového z velkého džbánu při nesnesitelných vedrech je to nejlepší, co pro své tělo můžeme udělat. Vtip je v tom, že každý den můžeme pít limonádu jinou, takže nebudeme mít pocit, že už jsme takzvaně přepití, že už nemáme na nic chuť. A hlavně, pořídíme je výrazně levněji, než všechny ty podivné barevné tekutiny, které nakupujeme v plastových lahvích a v krabicích.

Pozor na alkohol. Vinný střik je fajn a myslíme si, že nikdy neuškodí, ale při mimořádných vedrech uškodit může. Každopádně při tak vysokých teplotách, s jakými se potýkáme toto léto, tělo zpracovává alkohol jinak, než jak jsme zvyklí. Takže i pro člověka, který je zvyklý dávat si k jídlu dvě deci vína, najednou může tato dávka znamenat, že se cítí být unavený, opilý a nechápe proč, když jde pro něj o dávku zcela běžnou. V tak velkém horku bychom si všechny alkoholické nápoje měli nechávat až na večer.

Opatrně s ledem. Dát si do nápoje spoustu kostek ledu je sice ve vedrech lákavé, ale zároveň mohou zadělat na pořádnou angínu. Takže s ledem opatrně. Osvěžovat se je třeba, ale nikdy by nemělo jít o osvěžení šokem.

Kávu? Ano, ale… I na běžnou kávu může tělo v takovém vedru, jaké prožíváme letos, reagovat jinak, než obvykle. Zejména u lidí vyššího věku nebo u těch, kteří mají nějaké zdravotní potíže, může ve spojení s horkem pořádně zvednout tlak. Vzpomeňme si tedy například na to, jak nám v Řecku chutná jejich studená káva zvaná frappé a zkusme přejít na studené varianty kávových nápojů, když už kofein potřebujeme. Dobrá ledová káva je v pětatřicetistupňovém vedru opravdu lepší varianta než turek.

Při současných mimořádných vedrech však platí, že tělo potřebuje více tekutin než obvykle. Tak pijme, ale zdravě a to, co nám dělá dobře.

zdraví
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%