Moje cuketové opojení
ilustrační foto: pixabay.com

Moje cuketové opojení

3. 8. 2017

To jsem dopadla. Také se vám s přibývajícím věkem změnily priority? Dnes nebudu psát o dětech, ani o autech, o kočkách, o chlapech, o horách, o zahrádce. Já, která celý život nerada vařím, hodlám psát o jídle a vaření. Co o jídle, chci vám vyprávět o svém cuketovém šílenství.

Před pár lety jsem poprvé ochutnala u kamarádky cukeťák. Takové ty placky smažené na pánvi, kde místo syrových brambor byla nastrouhaná cuketa. Moc jsem si pochutnala. Do té doby jsem na krámech cukety nevšímavě míjela, ale teď jsem se začala pídit. Tehdy ještě byly docela drahé a vlastně to byla jen sezónní zelenina. Sláva - objevila jsem, že se dají vlastní silou dokonce vypěstovat. A tak to začalo a stále trvá. Trochu jsem si o nich početla, zakoupila semínka a zasela. Bože, to bylo radosti, když, už nevím, po kolika dnech, vykoukly ze země první nesmělé lístečky.

Už mě tolik nebraly kedlubny, ani salát, ale nad každým novým lístečkem na cuketách jsem jásala. Jenže cukety se začaly pěkně roztahovat a listy se zvětšovaly, až jim kedlubny a saláty začaly překážet. A tak jsem přesazovala a přesazovala. Ale to se cuketám velmi nelíbilo, ty přesazené se už nevzpamatovaly. To, vlastně, bylo štěstí. Přežily jen dvě, ty nepřesazené. Nasadily obrovské žluté květy, pod květy se začaly rodit maličké cuketky. Několikrát za den jsem chodila pozorovat, jak se zvětšují, a radovala se. No, zkrátím to, brzy bylo cuketek víc a ještě víc a byly větší a větší. A teď začalo to šílenství.

Cukety jsem vařila, smažila, pekla a zapékala. S masem a bez masa, se sýrem, s uzeninou, s vejci. A také jsem je rozdávala. Recepty z internetu mě přestaly lákat. Jen Cukeťák Ládi Hrušky z televize Prima se v naší rodině usídlil natrvalo. A já vymýšlím vlastní recepty a rodina ochutnává a chválí a chválí. A protože se chci pochlubit, povím vám, jak dělám cuketový salát a cuketovou sekanou. A upozorňuju - cuketu, kromě cukeťáku, cuketové polévky a sekané, NIKDY nestrouhejte.

Tady jsou dva rychlé recepty:

Salát: střední cuketa na kostičky, jen málo cibule hodně nadrobno, rajčata a paprika (bílá, zelená, žlutá), osolit, opepřit, jogurt napůl s tatarkou. Množství, jak uznáte. Já dala 3 rajčata, 1 papriku, 3 lžičky jogurtu, 3 lžičky tatarky. Málem jsem zapomněla, ještě asi dvě hrstě nahrubo strouhaného eidamu a dvě vejce natvrdo. Na hodinu do lednice. Byli jsme na to dva, syn málem zbaštil i misku.

Sekaná: 1/2kg mletého vepřového, 1 střední cuketa - strouhat na hrubém struhadle, 2 vejce, 1/2 rohlíku v mléce rozmočit, na špeku zesklovatět cibulku, drobně nakrájenou, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, paprika, tymián, majoránka, karí, hrst ovesných vloček, strouhanka. Pekla jsem ji asi 3/4 hodiny a za necelou půlhodinu bylo po ní, byli na ni tři žrouti. No, žúžo.

Vyzkoušejte, přeju dobrou chuť.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 43. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat památkám kulturního světového dědictví zapsaných na seznam UNESCO.