Tato mísa slouží jako podklad pro cokoliv. Nakládaný hermelín, klobásky (vinnou rozdělím na malé jednohubky a opeču), šunkové rolky (plátky šunky namažu tence křenovým pomazánkovým máslem a pevně zaroluji a šikmo v polovině překrojím), řízečky…
Suroviny:
Salát (nejlépe lolo – kudrnatý)
Cuketa (nebo lilek)
½ velkého jablka (nebo patka od větší cukety) – na zapichování ozdob
Hlávka fenyklu (kupuji v marketech)
Mrkev nebo cuketu (na pestíky – zelené nebo oranžové)
Listy kopru, mladého celeru nebo libečku
Pomůcky:
Špejle s ostrým koncem
Kulatá ostrá párátka
Malý špičatý nůž
Postup:
Rozeberte hlávku fenyklu na jednotlivé listy (list držíte obráceně za užší část řapíku – tím pak připevňujete květ k jablku) a dotvarujte ostrým nožem to tvaru kaly (jen drobné úpravy, víc není potřeba), z mrkve nebo cukety vyřízněte a dotvarujte pestík a párátkem připevněte ke květu (v místech, kde se řapík rozšiřuje)
Květy zapíchejte pomocí špejlí nebo párátek do jablka (cukety) a mezi květy připevněte kopr, celer případně jinou zeleň.
Pracnější je vyřezávání lístků z cukety nebo z lilku. Zprvu je potřeba trpělivost. Když mám cuketu větší, odkrojím z ní dva nebo tři listy i s dužinou. Po vykrájení žebrování listy z rubu ztenčím (vyškrabu dužinu lžičkou).
Přeji vám trpělivost a radost z výsledku.