Špekouny se zelím

Špekouny se zelím

25. 8. 2012

Připravte si špekouny - nenáročné lahodné knedlíčky, které je možné si vychutnat samotné se zelím či jako přílohu k masu.

Ingredience

100g sádla, 3 cibule najemno nakrájené, 500g špeku, 20 rohlíků nejlépe starých 2-3 dny nakrájených na kostičky, 250 ml mléka, 5 vajec, 100g másla přepuštěného, 100g polohrubé mouky, sůl, pepř

Ingredience na zelí

100g sádla, 2 cibule, 1 sáček kysaného zelí, 150g krupicového cukru, sůl, 100ml octa nebo podle kyselosti zelí

Příprava

1. Nejprve připravte zelí - můžete jej udělat i o den dříve. Na sádle deset minut smažte najemno nasekanou cibuli. Mezitím slijte zelí - tekutinu uchovejte - a nadrobno jej pokrájejte. Zelí přidejte na cibuli, chvíli opékejte, přilijte uschovaný lák a dvacet minut vařte. Ochuťte cukrem, solí a podle chuti i octem. Krátce povařte a podávejte ke špekounům.

2. Na špekouny osmažte na sádle dosklovita cibuli, přidejte na kostičky pokrájený špek a nechte vysmažit tuk. Mezitím pokrájejte rohlíky, nasypte je do velké mísy a postupně k nim přimíchejte cibulku se špekem, mléko, vejce, přepuštěné máslo a mouku, podle chuti případně i sůl a pepř a vše smíchejte. Z hmoty tvořte koule o průměru deset centimetrů a patnáct minut vařte v páře. Knedlíky podávejte se zelím.

Tip: Udělejte špekouny menší a můžete je podávat k pečínkám či zvěřině nebo je zkusit ke guláši.         


         

gastronomie jídlo recepty
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 50. týden

Blíží se vánoční svátky a s nimi návštěvy v rodinách, u známých, a také jiné společenské události. A tak si tentokrát vyzkoušíme, jaké máte znalosti z etikety.

AKTUÁLNÍ ANKETA