Pleš nemusí být pro muže pohroma, pro mnohé ženy může být sexy
Ilustrační foto: ingimage.com

Pleš nemusí být pro muže pohroma, pro mnohé ženy může být sexy

7. 8. 2020

Jeden z největších mýtů ve vztazích mezi muži a ženami je ten, že se dámám nelíbí muži bez vlasů. Je to přesně naopak, pleš rozhodně není tím, co by pánům v očích žen ubíralo na mužnosti. Je dobré to vědět, protože mužů bez vlasů přibývá.

Panu Jiřímu je šedesát let a jeho největším trápením je pleš. Zkouší různé šampony, masti, je nevrlý. „Často se kvůli tomu hádáme, protože mu vysvětluju, že mi to vůbec nevadí a že mu nakrátko ostříhané zbytky vlasů sluší,“ vypráví jeho o deset let mladší žena. „Nesmysl. Pleš je známkou stárnutí, jsem už prostě starý plešatý dědek,“ reaguje Jiří.

Ten pár je typickou ukázkou nepochopení, které v této citlivé oblasti panuje. Ano, je to citlivá oblast, protože pánové jsou na své vlasy velmi hákliví. Takže by mnohým možná pomohlo, kdyby si zapamatovali slova uznávaného českého dermatologa Jaromíra Kejdy: „S určitou nadsázkou je mužská pleš vlastně druhotný pohlavní znak, podobně jako vousy či kníry, srovnatelný s esteticky vyvinutým hrudníkem ženského pohlaví. Není se tedy za co stydět.“

Ale především, žijeme v době, která plešatým mužům přeje.

Dříve bylo módní lysiny zakrývat. Stačí se podívat na staré filmy, pánové nosili umně vytvořené přehazovačky, které je dělaly ještě staršími. Teď si holí hlavy na plyšový porost mladí muži, kteří vlasy ještě mají, krátký střih či téměř vyholené hlavy jsou moderní. Takže pánové, kteří mají vlasů opravdu málo, mohou tento svůj údajný handicap prostě maskovat tím, jsou moderně ostříhaní téměř dohola, a nikdo neví, jestli vlastně nějaké vlasy mají.

Transplantace vlasů?

„Ve středoevropské populaci má problém s vlasy šedesát procent mužů,“ říká Blanka Dvořáková, spolumajitelka jedné pražské kliniky, kde začali jako první v Česku před osmnácti lety vlasy transplantovat. „Afričané, Asiaté či Arabové s vypadáváním vlasů takové problémy nemají. V devadesáti procentech je za tím genetika a různé mastičky či vodičky mohou problém oddálit nanejvýš na rok. Ale když je vlas naprogramován, že v určitém věku vypadne, tak prostě vypadne,“ vysvětluje.

Podotýká, že se u zájemců o transplantace vlasů setkává s tím, že jim to partnerky rozmlouvají. Ano, většina žen pleš skutečně nepovažuje za problém, to by si pánové měli jednou pro vždy zapamatovat.

„Utěšuju svého přítele tím, že pleš je známkou mužnosti, za vypadávání vlasů totiž může hormon testosteron,“ vypráví padesátiletá Jiřina, jejíž o dva roky mladší přítel také bojuje s vypadáváním vlasů. „Utěšuju ho tím, že plešatí muži jsou výkonnější v sexu,“ říká.

Ale pozor, toto je jen pověra. Sexuolog Petr Weiss tvrdí, že výzkumy rozhodně nepotvrdily, že by muži s málo vlasy byli sexuálně zdatnější než ti s vlasy.

Dobrá zpráva pro dříve narozené je ta, že ubývání vlasů už není známkou stárnutí, týká se i mladých ročníků, často třicátníků. Takže není třeba si lámat hlavu tím, že někdo má holou hlavu v padesáti či šedesáti. Berme to tak, že začátek jednadvacátého století je prostě doba, kdy jsou plešatí muži v kurzu.

muži
Hodnocení:
(4.7 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%