Zdravé mlsání

Zdravé mlsání

19. 8. 2012

Máte chuť na něco sladkého, ale bez nadbytku cukru, tuků a milosrdné k vaší postavě? Mám pro vás skvělý tip na několik vynikajících sladkých dobrůtek, po kterých nemusíte mít výčitky. Nejsou tučné a namísto rafinovaného cukru použijeme zdravý med a javorový sirup. Zkuste při přípravě použít suroviny v bio kvalitě, chutnají lépe.

Jahelník                                

250 g jáhly, 2 vejce, rozinky, slunečnicová semínka, dýňová semínka, rýžové pukance, zakysaná smetana, 2 PL medu, javorový sirup, červený rybíz

Postup:

Jáhly uvaříme ve vodě do změknutí, což trvá asi 10 minut a přidáme špetku soli. Jestliže se voda vypaří, tak ji trochu přilijeme. Uvařené jáhly necháme několik minut odstát a počkáme, až vychladnou. Připravíme směs ze semínek, rozinek a pukanců. Na toto množství jáhel připravte takové množství směsi asi jako obě spojené hrsti, šetřit nemusíte. Surovin, které vám více chutnají, můžete přidat více.

Do vychladnutých jáhel přidáme 2 žloutky, med na doslazení a připravenou směs. Bílky, které nám zbyly, našlehejte a vmíchejte do směsi. Toto „těsto“ přemístěte na malý pekáček nebo zapékací misku, kterou vymažte trochou olivového oleje, stačí kapka, kterou rozmažeme prsty. Pečeme v rozehřáté troubě na 180° C po dobu 30-40 minut. Upečený jahelník poznáte podle zlatavého vršku. Hotový jahelník dozdobíme zakysanou smetanou, která mu dodá tu pravou chuť, pokapeme javorovým sirupem a dozdobíme červeným rybízem.

Meruňková bábovka

Sice tomu říkám „bábovka“, ale peču ji ve formě biskupského chlebíčku. Vy ji můžete klidně péct v bábovkové formě. Tento dezert má tu výhodu, že jej lze připravit bez obsahu lepku, mléčné bílkoviny a cholesterolu. Namísto pšeničné mouky použijeme rýžovou, namísto vajec lze použít rostlinnou náhradu vajec Vajahit, jogurt z kravského mléka lze nahradit za sójový jogurt a to samé i s kravským mlékem, které lze nahradit za sójové (Alpro Soya, nebo Promavel). Bábovka je tím pádem lehce stravitelná, vhodná při intoleranci lepku a laktózy.

Ingredience

3 hrnky rýžové mouky (rýžová je důležitá), 2 vejce (nebo náhrada Vajahitem), 2 hrnky netučného meruňkového jogurtu (lze sójový jogurt), 2 PL meruňkové marmelády nebo pyré, 200 g čerstvých zralých meruněk, javorový sirup, 2 ČL mleté skořice, 1 ČL muškátového oříšku, 2 ČL kypřícího prášku bez fosfátů, 2 šálky nesířených rozinek

Postup:

Všechny ingredience smícháme dohromady. Jestliže je těsto řídké, přidáme mouku a jestliže je husté, můžeme použít mléko nebo více jogurtu. Konzistence by měla být tekutá a mírně sladká. Podle chuti můžeme přidat koření. S muškátovým oříškem nakládejte opatrně, je velmi aromatický a má výraznou chuť. Těsto necháme 10 minut odpočinout a dáme péct. Na tento recept používám domácí pekárnu, kde bábovku nechávám péct max. 45 minut, ale lze ji jistě připravit i klasicky v troubě. Formu v tom případě doporučuji lehce vymazat tukem a bábovku péct při teplotě 180 - 200 °C. Poznávacím znamením téměř hotové bábovky je jemně karamelový povrch a její úžasná vůně, která se dostane všude po bytě:-)

 

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

19%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%