Kniha jako dárek. Ale jaká?
Ilustrační foto: pixabay.com

Kniha jako dárek. Ale jaká?

3. 12. 2016

Z nejrůznějších výzkumů týkajících se toho, co lidé považují za vhodný vánoční dárek, vychází jako vítěz kniha. Jasně, v dětství by mnozí zklamaně obrátili oči v sloup, ale jak stárneme, máme pocit, že kniha opravdu potěší. Navíc, v dnešní době, kdy nákup kvalitní knihy není úplně levná záležitost, to platí dvojnásob. Jde jen o to pečlivě vybírat, co by k obdarovanému sedělo. Takže tady malá inspirace, přehlídka knih, které vyšly v poslední době.

Ondřej a Jiří Suchý vzpomínají
Vyšla nová vzpomínková kniha s názvem Pan Voskovec z Manhattanu, jejími autory jsou Jiří Suchý a Ondřej Suchý. Na základě vlastních zkušeností, dopisů a vyprávění Voskovcových přátel a příbuzných sestavili mozaiku, ze které se můžeme dozvědět hodně nového a zajímavého o významné osobnosti Osvobozeného divadla, autoru mnoha her a textů. Už před pěti lety oba pánové napsali povedenou podobnou knihu Pan Werich s Kampy, takže kdo ji zná, může vědět, co ho čeká. Je to čtení vhodné pro dříve narozené stejně tak jako pro mladé, které zajímají významné české osobnosti. Takže ideální putovní kniha pro celou rodinu i přátele.

Tři dámy na zhubnutí
To je název knihy autorky Lucy Diamond, která píše lehké romantické romány pro ženy, ale pozor, pro ženy, které při čtení chtějí přemýšlet a smát se. Takže žádná červená knihovna. Tahle kniha se může líbit všem dámám, které někdy bojují s pocitem, že jsou poněkud nadměrné. Stačí si přečíst anotaci nakladatelství Domino, které knihu vydává: „Maddie je tlustá. Morbidně tlustá. Manžel jí sice říká, že ji má rád takovou jaká je, ale děti se za ni stydí, matka do ní ustavičně rýpe a šéfka ji dotlačila k účasti na mediálním projektu o hubnutí, který je pro Maddie zdrojem nekonečného ponížení.“ Zkrátka, v postavách této knížky se najde většina žen, ať jim je dvacet nebo osmdesát. Oddechovka, kterou může obdarovaná po přečtení půjčit  kamarádkám, dceři, vnučce.

Něco pro milovníky aut
Vyšla unikátní velkoryse pojatá fotografická publikace, jejímž autorem je Martin Straka, publicista, sportovní komentátor a fotograf zaměřující se na automobilové rallye a vše, co se aut týká. Jde především o pěknou podívanou, tedy ideální dárek pro ty, kdo propadli vůni a zvukům motorů. Autor, který je značně multifunkční osobnost, nás prostřednictvím svých snímků nechává nahlédnout do zákulisí automobilového sportu. Vzhledem k tomu, že je to opravdu výpravná unikátní kniha, jde o záležitost pro fajnšmekry. Jmenuje se Racing´n´Roll.  

Nová Milena Holcová
Autorka Milena Holcová, která píše především o zralých ženách, zakončila svůj cyklus čtyř knih nazvaný Žena, růže, píseň, kost. Závěrečnou částí cyklu je novinka s názvem Riskantní rozhovor. „Všechny knihy provázejí životním obdobím, kterému se lichotivě říká zralost,“ vysvětluje autorka. Její předešlé knihy z cyklu se četly skvěle a pojednávaly například o tématu ženské solidarity a vyrovnáváním se se stárnutím. Milena Holcová je známá především svých nadhledem, humorem a schopností přesně pojmenovat podstatu problému a zároveň až dojmout. Takže ideální dárek pro dámy, které už vědí, o čem život je.

Pojďme si malovat
Možná to bude znít dětinsky, ale co takhle nadělit si omalovánky? A ne ledajaké. Nakladatelství Slovart vydalo sérii knih s názvem Mandaly pro lepší život. Jde o složité omalovánky různých autorů, které se staly velmi oblíbené. Jsou to  pestré kolekce kreseb inspirovaných kruhovým symbolem znázorňujícím vesmír, k nim jsou přiložené pastelky a je jen na majiteli knihy, jak si své mandaly, tedy nádherné ornamenty vybarví. Pozor, nejde o žádné jednoduché kresby pro děti, ale o složité obrazce. Uklidňující, povznášející, krásné. Proč si o zimních večerech nemalovat, co říkáte?

Cviky, které léčí
Tady jde o dárek ryze praktický, ale o to více zajímavý. Kniha s názvem Cviky, které léčí má pomoci všem, kteří se snaží udržovat svá těla v pohybu, přestože mají zdravotní potíže nebo dosáhli vysokého věku. Autory jsou zkušení zahraniční lékaři a fyzioterapeuti a jde o prověřený soubor návodů na cviky, které mohou stimulovat proces zmírnění různých obtíží, ať už jde o osteroporózu, záněty sedacího nervu, syndromy karpálních tunelů a další běžné potíže. Každopádně jde o velmi zajímavé a poučné čtení, které se může hodit každému.

 

Jakou knihu byste doporučili čtenářům vy?

knihy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.