V naší rodině jsou velmi oblíbené dýňové kompoty, které milují naši nejmenší (od tří let) až po mého tátu (79), proto se každý rok snažím sehnat pěknou dýni a kompoty vyrobit. Letos mám již splněno.
Dýňový kompot:
3 kg čisté dýně
0,75 kg cukru
1.5 l vody
3 lžičky kyseliny citronové
3-4 lžičky ananasového aroma
lze dochutit i rumovým aroma
pár hřebířčků a kousek polámané skořice celé
1 pomeranč
Postup prací:
Dýni si nakrájíme na menší proužky, vydlabeme, oloupeme slupku a navážíme 3 kg čisté dužiny. Tu pokrájíme na kostičky a namočíme do vody s kyselinou citronovou. Když je vše nakrájené, přidáme cukr, voňavé aroma, skořici a hřebíček a nastrouháme z půlky pomeranče kůru, kterou rovněž přidáme do mísy s dýní a vymačkáme z této půlky šťávu. Druhou půlku si nakrájíme na kolečka i s kůrou, ale necháme stranou. Takto se vše nechá alespoň 2 hodiny uležet.
Potom dáme do velkého hrnce, přidáme plátky pomeranče, aby ještě pustily šťávu a chuť, a vaříme do sklovata. Já tedy raději ochutnám, a když se mi zdá dýně na skus dobrá, tak vypínám.
Naplníme do skleniček, navrch dám vždy kousek pomeranče. Sterilizujeme 20 min při 85 stupních.
Pak skleničky otočím a nechám vychladnout.
Kdyby to šlo, dala bych vám ochutnat. Takto upravená dýně nemá nic společného s dýňovým kompotem, jaký nám podávali ve školních jídelnách k obědu. Je to neskutečná mňaminka.
Přeji všem úspěšné zavařování.
P.S. z jedné dávky (3 kg dýně) uděláte cca 8 sklenic kompotu.