Křehké těsto je jedním z těst nejen české kuchyně, ale je tradičním těstem francouzským, především typickým pro oblast Alsasko-Lotrinsko. Je to známý quiche, který mě inspiroval k upečení tohoto koláče. Název je taková zkomolenina německého kuchen, protože pravlast tohoto koláče je v Německu.
Quiche se peče ve slané i sladké variantě. Tradiční sladký recept je s jablky nakrájenými na měsíčkové plátky úhledně naskládanými a po upečení potřenými meruňkovou marmeládou s rumem , nebo půlky jablek zapečených v pudinku, dost často používaným ovocem jsou hrušky, vynikající je citronový. Slanou verzí je nejtypičtější cibulový koláč. Pro českou kuchyň je tradiční mřížkový nebo skvělé cukroví z křehkého těsta.
Zajímavé je zpracování těsta a to z pohledu konzistence másla. Francouzi preferují máslo velmi vychlazené, které se do těsta zpracovává ve formě malých kostiček. Ať již se ale použije český nebo francouzský způsob zpracování těsta, je nezbytné těsto rychle uhníst, protože máslo povolí a těsto se stává lepivým, musí se podsypávat moukou a ztrácí svoji křehkost. V každé variaci je toto těsto "odpočinkové", což znamená, že se musí nechat uležet v ledničce alespoň jednu hodinu.
Křehký koláč dle francouzského receptu jsem pekla v několika verzích - tradiční s jablky, s jablkovým pyré a velmi chutná varianta byla i s tvarohem potřeným višňovým džemem - obrázky na fotkách.
A teď, jak na to?
Koláč se peče v dortové formě o průměru 26 cm. Forma se nevymazává, těsto je dostatečně mastné. Do misky dáme 260 g hladké mouky, 80 g cukr moučka, 2 celá vejce, 6 PL vody, špetku soli a 150 g hodně vychlazeného másla nakrájeného na malé kostičky.
Těsto uhněteme na lehce moukou poprášené podložce do bochánku, který dáme do ledničky chladit a odpočinout alespoň na jednu hodinu. Tato doba nám stačí na to, abychom si připravili jahodový rozvar, je to vlastně džem, který má jen méně cukru. Do kastrolu rozmačkáme 1000 g jahod a vaříme za stálého míchání, až směs přestane pěnit a začne mít lesklý povrch, přidáme 100 g krystalového cukru nebo cukru krupice a za stálého míchání redukujeme do zhoustnutí, pak přidáme 50 ml rumu a ještě lehce provaříme. Směs necháme vychladnout. Do dortové formy dáme těsto ve tvaru placky s okraji cca 1,5 cm, takže vznikne taková dortová forma z těsta. Potom nalejeme jahodový rozvar na těsto, lehce přehneme okraje a uhladíme.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30 minut. Koláč necháme vychladnout. Potom krájíme na různé dílky a podáváme ozdobený šlehačkou.
A opět nutriční hodnoty - je to kalorická bomba, ale sacharidů se nebojte, je to především fruktoza a glukoza či "dlouhé" cukry v mouce, sacharozy je tam minimum.
Energetická hodnota na 1 porci: 1815 kJ ( 432 kcal) bez šlehačky
Bílkoviny (g): 7.4, Tuky (g): 17.5, Sacharidy (g): 60.9 SAFA (g): 11.1 Cukry (g): 7.1 Vláknina (g): 3.5
Zdar při pečení a dobrou chuť!