Co můžeme dělat aneb tipy na květen
FOTO: Petr1888 pro Wkimedia Commons

Co můžeme dělat aneb tipy na květen

27. 4. 2016
V máji na Máj
Kdo se chce vypravit do přírody a hledá opravdu romantické místo nedaleko Prahy, může vyrazit do obce Teletín. Název sice moc romanticky nezní, ale to, co bude následovat stojí za to. V Teletíně sedá zaparkovat a pak se po žluté turistické značce vydat za obec, ke kravínu, pak lesem a poté už turista jen zírá. Otevře se před ním krásná scenérie a asi po kilometru dojde k vyhlídce zvané Máj. Ta nabízí jeden z nejpůsobivějších pohledů do hlubokého kaňonu meandrující Vltavy. Zkrátka, ideální výlet pro každého, kdo rád brouzdá lesem, trávou a nemá rád kolem sebe davy turistů. Procházka je to přitom nenáročná, zvládnou ji i méně zdatní turisté. Kouzlo má tato krajina v každou dobu, ale když kvete v máji, je přímo úchvatná.
 
Do kina na Teorii tygra
Možná už někteří film viděli, možná o něm slyšeli. V kinech je už pár týdnů, ale stále vede žebříčky návštěvnosti. Což není nic divného, protože jde o příběh dvou starších lidí a téma stárnutí je vkurzu. Zkrátka, scénáristé Radek Bajgar a Mirka Zlatníková vsadili na to, co všichni známe nebo poznáme. A sice na otázku: Jak žít v dlouholetém manželství, aby to nebyla nuda. Rodinné vztahy ze všech možných úhlů, skvělí herci, v hlavních rolích Jiří Bartoška a Eliška Balzerová, chytré dialogy. Oddechový a přitom ne hloupý film. Ideální tip na nějaký ten májový večer, protože o tomto filmu se teď hodně mluví.
 
Knížka Zaříkávač nemocí
Autor, lékař Jan Hnízdil je poněkud kontroverzní bytost. Někteří lidé mu nemohou přijít na jméno, prý medicínu značně zjednodušuje. Jiní ho přímo milují. Místo toho, aby automaticky předepisoval prášky na všechno, dlouze s pacienty rozpráví a snaží se přijít na to, jestli příčina jejich potíží není především v jejich hlavě a životním stylu. Nedávno za svůj netypický přístup k nemocným dostal cenu Bludný balvan, tu dává Spolek skeptiků Sisyfos lidem, kteří podle nich matou veřejnost. Knížka Zaříkávač nemocí o osobnosti a názorech tohoto lékaře ledacos napoví. Chytré a přitom zábavné čtení, se může líbit, každému, kdo s nějakým tím neduhem bojuje.
 
Vypravme se do pravěku
Moravské městečko Štramberk je samo o sobě dobrým tipem na výlet, v květnu je možné jej zpestřit výstavou v tamním Muzeu Zdeňka Buriana. To představuje díla tohoto slavného malíře a ilustrátora i expozici o jeho životě. Část ho prožil v tomto městě a inspirací mu byla známá jeskyně Šipka. Na výstavě jsou k vidění reprodukce i originály a je koncipována tak, že zaujme návštěvníky každého věku. Takže, kdo vyrazí i s vnoučaty, nemusí se bát, že by se nudila. Naopak, pravěká divoká zvířata uchvátí i současnou počítačovou generaci. Muzeum je otevřeno každý den kromě pondělí, od devíti do sedmnácti hodin, jen od dvanácti do třinácti je polední přestávka.
 
Do ráje konopí
Dveře do světa konopí, to je motto prvního ročníku veletrhu Konopex, který se koná ve dnech 6. až 8. května na ostravském výstavišti Černá louka. Zkrátka, vše se bude točit kolem této pozoruhodnérostliny. Organizátoři slibují: Klademe důraz na komplexní představení konopí návštěvníkům, celý život rostliny od zasetí semínka, přes pěstování, až k mnohostrannému využití v průmyslu, ve stavebnictví, lékařství, oděvnictví a dalších odvětvích, ke kterým tato rostlina neodmyslitelně patří. Jinými slovy, návštěvníci prý budou žasnout, co vše se dá z této rostliny vyrobit. Připraveny jsou různé soutěže, prodejní stánky, besedy a atrakce. Vybudována bude i čajovna, ve které se dají vyzkoušet vodní dýmky a ovocné tabáky. Jde o akci pro lidi každého věku, protože příznivců této mnohými zatracované rostliny v poslední době značně přibylo i mezi seniory. Více na www.konopex.cz.
 
Na slavnosti do Děčína
V tomto severočeském městě umějí květen pořádně oslavit. Letošní městské májové slavnosti potrvají od 13. května až do 28. května. Město se v té době promění v prostor plný zábavy. V pátek 13.5. například bude zahájena výstava květinových dekorací, od tři čtvrtě na deset večer vypukne ohňostroj. O tom, co všechno se dá v Děčíně navštívit v dalších dnech se dá dočíst na www.slavnostidecin.cz.
 
Na Mír v Beskydech
Kdysi to bývala oblíbená turistická chata, pak zchátrala. Rozpadající se dům na nádherném místě v Beskydech byl řadu let k pláči. Před dvěma roky se ho jedna mladá žena rozhodla zachránit a nyní je Mír už zase oblíbeným výletním cílem. Kdo chce poznat v Beskydech místo s krásnou vyhlídkou, nedaleko Rožnova pod Radhoštěm a přitom mimo hlavní turistické trasy, může se vypravit právě tam. Kdo zná Mír z mládí, může to být pro něj zajímavé porovnání, co se tam změnilo. Kdo o Míru nikdy neslyšel, může být překvapen, jaká místa se v Beskydech skrývají. Pro méně zdatné turisty je dobrá zpráva, že se tam dá dojet autem. Pro více zdatné je to nabídka na pěknou procházku z Rožnova pod Radhoštěm. Více na www.chata-mir.cz.
naše tipy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%