Restaurant day
FOTO: autorka

Restaurant day

22. 2. 2016

Restaurant day je celosvětová akce, která vznikla poprvé v roce 2011 v Helsinkách a od té doby se šíří světem. Je to akce určená kulinářským nadšencům a to nejen těm, co rádi vaří, ale také těm co rádi jedí.

Kdokoli si může v jejím rámci vyzkoušet být restauratérem, můžete si otevřít stánek s jídlem, které sami uvaříte a nabídnout je ostatním. Pozvat přátele a kamarády nejen na jídlo, ale třeba i na výpomoc. A dobře se přitom bavit.

Akce se koná čtyřikrát ročně, v předem ohlášený den a kdo si na to troufá může si otevřít „restauraci“ třeba v parku nebo na ulici.

Ten první jesenický restaurant day se konal v únoru 2014. Cílem je oživit centrum města, náměstí, parky, aby se lidé setkali, popovídali si a společně trávili čas u dobrého jídla. Je to nezisková akce, ceny za jídlo jsou pouze symbolické - jen příspěvek na potraviny, z kterých bylo jídlo uvařeno.

V neděli 21. února 2016 se v Jeseníku konal již devátý restaurant day. Vůně zelné polévky, pravé cibulačky s vínem či smažených rybích prstů přilákala nejednoho kolemdoucího. A to ať již jeho kroky mířily do parku cíleně a nebo šel kolem zcela náhodou.

Letošní restaurační sousedský den byl tak trochu mezinárodní. Jedním z prodejců byl Pedro, rodilý Portugalec z Lisabonu. Nabízel ochutnávku portugalské gastronomie. Na vařiči voněl pravý portugalský guláš z fazolí a vepřového masa, zatímco Pedro připravoval další pochoutku, tentokrát to byly rybí prsty připravené z tresky, vajíček, nasekané petrželky a koření. V Portugalsku se do této rybí pochoutky místo petrželky přidává koriandr, ale u nás se tato bylina netěší velké oblibě. Ptáte se jak se portugalský kuchař dostal do malého města na severní Moravě? Jak jinak, může za to láska a nebo za vším hledej ženu.

A tak ti, co rádi ochutnávají, co druzí uvaří, mohli dopřát svým chuťovým buňkám a mlsným jazýčkům nejedno potěšení. K mání byly třeba sladké koláče, chleby s domácím sýrem, křupavý chleba, boršč, již zmíněná francouzská cibulačka – byla prý výborná, bezlepkový koláč a další dobroty.
Počasí sice vaření pod širým nebem zrovna nepřálo, ale lidé přišli a bavili se. Potkávali se s přáteli, já s mým mužem jsme se potkali třeba se Zdenkou Žichovskou a hned byla ta pochmurná neděle plna dobré nálady.

Nedělní akce skončila, ale již na další RESTAURANT DAY se můžeme těšit 3. květnovou sobotu. A nebude jen v Jeseníku, do této akce je zapojeno bezmála sedmdesát zemí a nemálo měst v každé zemi.

festival gastronomie
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%