Záměrně jsem napsala v titulku šumivé víno. Všichni říkáme šampaňské, ale šampaňské bychom měli používat jen pro vína z oblasti Champagne ve Francii. O svátcích rádi popíjíme sekt neboli šumivé víno. Většinou při nákupu vybíráme brut anebo demi-sec. To je suché nebo polosuché.
Na jedné ochutnávce vín před svátky jsem se dozvěděla, že nejkvalitnější jsou ta, která jsou vyráběna pouze z jednoho druhu bílého vína - "blanc de blancs". Někdo má rád sladší sekty s ovocnou příchutí a vůní. Dobře víme, že bublinky oxidu uhličitého jsou příčinou toho, že šumivé víno tak krásně perlí. Vznikají při kvašení buď v uzavřené láhvi anebo přímo v tanku. Tehdy se mění cukr v alkohol.
Sekt čili šumivé víno by mělo být chlazené, někdy bývá velké faux pas otevřít láhev. Nejdříve se odstraňuje kovová spona a potom se láhev nakloní do úhlu 45 stupňů a buď špuntový korek volně nazvedneme anebo vystřelíme. Jak říkáváme "střílíme špunty". Sekt je nejlepší nalévat do sklenek, zvané flétna, protože pak vzniká pěkná pěna.
Na zdraví!