Vsaďte se, že pod stromečkem najdete kuchařku!
Kuchař a šéf Kulinářského institutu Roman Vaněk. ILUSTRAČNÍ FOTO: wikimedia.org

Vsaďte se, že pod stromečkem najdete kuchařku!

23. 12. 2015

Z neuvěřitelného počtu zhruba dvou tisíc titulů kuchařských knih a publikací spojených s gastronomií si mohou zájemci vybrat na pultech českých knihkupectví. Právě tato literatura patří v předvánočním období k vyhledávaným a oblíbeným dárkům, protože stále více lidí věnuje větší pozornost tomu, co jedí. Mají zřejmě na paměti slova propagátora kvalitního stravování Pavla Maurera, který tvrdí, že nejvíce sebevražd se dnes páchá vidličkou a nožem.

"Kuchařkám v tomto období kraluje jednoznačné nová kniha šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha složená výhradně z jeho oblíbených receptů, které má rád a rád je vaří. Prodejnost publikace Moje domácí kuchyně svědčí o stálé oblibě jedné z nejvýraznějších kuchařských person posledních let," řekl zástupce knihkupectví Neoluxor Petr Šašek.

Oblibě se podle něj těší i knihy, které vznikly na základě úspěchu televizních pořadů. Jde například o publikace Karolíny Kamberské, Lindy Rybové a Kateřiny Winterové či Ladislava Hrušky.

"I velmi úspěšná Edice časopisu Apetit je stále na předních příčkách žebříčků – nejnovějšími díly jsou Cukroví a Rychlé večeře. Obojí je v tomto období více než aktuální," poznamenal. Kvůli zájmu mnohé z kuchařek vycházejí v reedicích či v pokračováních. Například kniha inspirovaná televizním Herbářem obsahuje i návody propagátorky biostravy Hany Zemanové či mistryně světa ve vaření marmelád Blanky Milfaitové.

Na zdravou gastronomii je pak zaměřena kniha Jídlo jako lék Renaty Lien Čepelkové založené na základech čínské medicíny. Úspěch mezi čtenáři má i Kuchařka první republiky Jitky Rákosníkové a Evy Všetíčkové. Autorky se totiž zaměřily i na kuchyně tehdejších filmových hvězd či speciality slavných lahůdkářství, hotelů a restaurací.

Květinová kuchařka Jany Vlkové obsahuje recepty s jedlým kvítím a býlím, které mohou talíře strávníků proměnit v malířské plátno plné barev, tvarů, ale i chutí. Láskominy je název knihy Denisy Bartošové obsahující návody na jedlé a kreativní dárky i skvělé recepty. Kuchařky vydávají i známé osobnosti. A například Luba Skořepová připravila knihu s recepty své maminky.

 

Top 10 knihkupectví Neoluxor
autor/název knihy

1. Zdeněk Pohlreich: Moje domácí kuchyně
2. Karolína Kamberská: Karolína – domácí kuchařka 2
3. Kateřina Winterová, Linda Rybová: Vaříme podle Herbáře 3
4. Apetit edice Rychlé večeře
5. Tomáš Kosačík: Rychlovky a chuťovky Břicháče Toma
6. Láďa Hruška: Láďa Hruška se vrací
7. Dita Pecháčková: Deník Dity P. 2
8. Apetit edice Cukroví
9. Karolína Kamberská: Karolína – domácí kuchařka
10. Roman Vaněk: Snadno a rychle

 

gastronomie jídlo knihy kuchařky Vánoce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 50. týden

Blíží se vánoční svátky a s nimi návštěvy v rodinách, u známých, a také jiné společenské události. A tak si tentokrát vyzkoušíme, jaké máte znalosti z etikety.

AKTUÁLNÍ ANKETA