Sestavte si svůj seznam důvodů, proč se těšit na nový rok
Ilustrační foto: ingimage.com

Sestavte si svůj seznam důvodů, proč se těšit na nový rok

29. 12. 2015

Nejhorší je, když se člověk nemá na co těšit. Bohužel, s přibývajícími léty někdy přichází pocit: Já už mám vše za sebou, mě už nic nečeká, každý den je stejný.

Proto je třeba vytvářet si seznamy důvodů, kvůli kterým je život fajn. Každý si může vytvořit svůj, tady je jeden takový, berme ho jako návod.


1. Jsme mladší než naši předci.
Hlavní je nevstupovat do nového roku s myšlenkou, že jsme zase o rok starší. Naopak, je třeba porovnat si vzhled, kondici, zdravotní stav a životní styl s tím, jak vypadali a žili lidé našeho věku před padesáti lety. Ano, krátká doba, ale změny se za ni udály převratné. Tehdy byly šedesátníci usedlí životem unavení lidé. Dnes většinou žijí život jako dříve žili lidé čtyřicetiletí. Takže vstupujeme do dalšího roku, kdy si budeme užívat toho, že žijeme ve skvělé době a ve skvělé formě.

2. Válka nebude.
Kdo čte noviny, zpravodajské weby a sleduje televizní zpravodajství, často v poslední době podléhá obavám z budoucnosti. Migrační krize, terorismus, neshody mezi vládci různých zemí, to vše vyvolává nejistotu i strach. A tak se mezi lidmi mluví více než jindy o nepříjemných věcech. Nevstupujme do těchto debat s přesvědčením, že bude hůř. Že nás zaplaví vlny teroru a války. Ano, Evropa se mění, ale může to přinést i mnoho zajímavého a dobrého. Kdo k tomuto faktu přistupuje se zvědavostí a vírou, že více lidí je dobrých než zlých, je spokojenější, klidnější, vyrovnanější. Zkusme se tento roku učit uvažovat také tak a nenechme se zaplavit nenávistí a strachem.

3. Otepluje se.
Ekologové se sice neradují, ale my se radovat můžeme, protože zimy jsou čím dál mírnější a roky čím dál teplejší. Pro lyžaře to není dobrá zpráva, ale pro všechny dříve narozené, kteří se děsí klouzání po zledovatělých chodnících a prožití zim v nevzhledných pohodlných botách, je to zpráva skvělá. Nějaké ty mrazy vždycky přijdou, ale jsou rok od roku kratší. Není to fajn chodit v zimě na podpatcích po městě, jezdit autem bez obavy ze smyku a procházet se přírodou, která není nebezpečně ledová? Užijme si to.

4. Můžeme se učit.
Žádná jiná generace seniorů v minulosti neměla tolik možností, jak se učit něco nového a získávat zážitky. Nikdy dříve nebylo tolik kurzů a akcí pro lidi vyššího věku, neexistoval internet přinášející možnosti vzdělávání a zábavy pro ty, kteří mají problémy s pohybem, se zdravím nebo se jim třeba prostě ven chodit nechce. Zkrátka, žijeme v době, ve které se už naplno projevuje, že populace stárne a senioři nejsou její opomíjenou, odstrčenou částí. Tak si to užijme a spojme každý nový rok s pokusem zkusit se naučit něco nového. Je jedno, jestli to budou základy španělštiny, paličkování krajek nebo jízda na kajaku.

5. Nemusíme mlčet.
Dalším důvodem k uvědomění si, že žijeme v dobré době je skutečnost, že můžeme říkat, co chceme. Generace lidí nad pětačtyřicet let ještě zažila, jaké to bylo, když si lidé v práci dávali pozor na to, co říkají. Ti dříve narození zažili i věci mnohem horší. Tak nezapomínejme, že není samozřejmost to, že dnes můžeme na politiky nadávat a psát do novin či na weby názory na to, co se nám nelíbí. Čím je člověk starší, tím svobodnější by měl ve vyjadřování svých názorů být. Kdo jiný má právo říkat, co si myslí, než ten, kdo je na světě dlouho a hodně prožil? Tak v sobě případnou nespokojenost nedusme, jinak se jí zadusíme. Pišme, hudrujme, stěžujme se, prosazujme své požadavky. Protože toto století patří dříve narozeným.

6. Budeme žít zase normálně, bez roušek.
Evropská unie brzy schválí vakcíny dalších farmaceutických firem. Vakcína bude dostupná pro všechny a díky ní konečně poracíme ten zlý koronavirus. Budeme zase moci bez obav cestovat, sdružovat se, jezdit na společné výlety, chodit do divadel a na koncerty.

Dotáhněte tento seznam do desítky podle svých představ, nebo si napište seznam svůj. Každopádně je zdravé se na něco těšit.
Tak šťastný nový rok!

Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%