Venku plískanice, za oknem duje vítr a v kuchyni voní bábovka. Klasika. Do hrnku nalévám horký čaj a na talíř kladu plátky bábovky. Jsou lidé, kteří bábovku považují za přežitek, raději pana cotu nebo čokoládovou pěnu. Ale já si myslím, že dobrá bábovka se mezi tou modernou také neztratí.
Ořechová bábovka:
3 žloutky
20 dkg cukru krupice
22 dkg polohrubé mouky
3 – 5 dkg mletých ořechů
½ prášku do pečiva
skořice
3 lžíce rumu
1 nastrouhané jablko
150 ml vody
150 ml oleje
sníh ze tří bílků
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme rum, nastrouhané jablko a všechny sypké přísady. Pak přidáme vodu a olej, těsto řádně utřeme (můžeme použít i šlehač). Lehce vmícháme tuhý sníh.
Hmotu dáme do vymazané a vysypané formy a pečeme při 180° C, 40 – 45 minut.
A rada na závěr: vymazanou formu nejdříve vysypu strouhaným kokosem a pak ještě hrubou moukou. Krásně to při pečení voní.