Je konec zimy a naše uskladněná jablka už nejsou „ k nakousnutí“, ale vyhodit se nám je nechce. Co s nimi? Právě takovou otázku jsem si položila v sobotu já a našla řešení.
Jablka jsem přebrala, nahnilá vyhodila a ta ostatní pořádně oprala a oloupala. Hezké slupky jsem dala do kastrolu s vodou a dala vařit. Oloupaná jablka jsem zbavila jádřinců a rozstrouhala je na hrubém struhadle. Má výhodu ten , kdo má struhadlo na mixeru jako já. Práce jde mnohem rychleji. Rozstrouhaná jablka dáme po částech do staré, čisté utěrky a důkladně je „vyždímáme“. Nevěřili byste, kolik ještě obsahují dobré šťávy. Tu si dáme stranou. Vyždímaná jablka napěchujeme do připravených zavařovaček – pěchujeme pořádně, bubliny vzduchu by mohly zapříčinit kvašení - až po okraj a uzavřeme. Pak normálně zavaříme v hrnci, asi 15 minut při 80 stupních. Hotové vyjmeme a obrátíme vzhůru nohama na utěrku a necháme vychladnout. Je to pojistka, že budou držet. A máme hotovo. Strouhaná jablka, která jsou bez přidaného cukru, vydrží i několik let a hodí se na domácí štrúdl, který je pak hotový jedna dvě. Vylisovanou šťávu dáme do lednice a máme výbornou jablečnou šťávu k napití.
Abych nezapomněla, vyvařené slupky přecedíme a po dochucení citrónem a cukrem nebo medem máme výborný jablečný čaj.
Toto všechno jsem měla za jedno odpoledne hotové při zpracování asi 5 kg jablek. Získala jsem 4 velké sklenice rozstrouhaných jablek, 1 sklenice stačí na 3 šišky štrúdlu, asi 1 litr šťávy a zrovna tolik čaje.
A to vše bez chemie.
Poznámka: Toto se dá udělat i z padaných jablek v létě.