Máte rádi klasickou českou bramboračku nebo gulášovku, ale bojíte se, že je jíška moc kalorická a vy budete přibírat na váze? Poradím vám docela malý trik, aby se "vlk nažral a koza zůstala celá".
Místo tradiční jíšky s tukem a moukou, která je hutná a je to kalorická bomba, vezměte suchou teflonovou pánev, na ni dejte (na 2 litrový hrnec polévky) asi dvě až 3 lžíce hladké mouky a nasucho jí opékejte do požadované barvy polévky. Musíte ji stále na pánvi míchat, lehce se připaluje. Opečenou mouku ihned vsypte do vařící polévky a zamíchejte. Mouka se rozpustí a polévka získá chuť i barvu jako s jíškou.
Ta trocha mouky vám moc kalorií nepřidá a mohou si pochutnat i "žlučníkáři", kterým tuk vadí. Dělám to už řadu let a všichni mí strávníci jsou spokojení. Pro zjemnění chuti se může dát do hotové polévky oříšek čerstvého másla.