Letos během vánočních svátků jsem měla řadu návštěv, přišly přítelkyně, sousedky a co jim honem dát , když cukroví už nikdo nechtěl ani vidět. (Poznámka: Ještě jsem nepřišla na to, proč se všechny ženy před Vánoci honí, aby upekly několik druhů cukroví, když ho pak nikdo nechce jíst? Asi je to "kletba Vánoc".)
Našla jsem někde jednoduchý recept na pomazánku, po které nepřiberete a ještě uděláte něco pro své zdraví. Je to celerová pomazánka s Nivou.
Suroviny:
150 g Nivy - tu rozstrouháme nebo rozmixujeme
150 g jemně strouhaného čerstvého celeru / ten mají všude a je nyní pěkný /, který zakapeme hned šťávou z citronu, aby nezhnědnul
50g másla
trochu bílého jogurtu nebo pár lžic majolky
sůl, pepř podle chuti
čerstvé housky, krájené na malé plátky nebo veka na chlebíčky
na ozdobu dle vlastní fantazie : jádro vlašského ořechu, olivy, mandle, zrnko vína ap.
Postup:
Utřeme rozdrcenou Nivu s máslem, přidáme trochu jogurtu nebo majolky, aby pomazánka měla vhodnou konzistenci k mazání, ochutíme solí a pepřem. Nezapomeňte, že Niva je dost slaná, tak solí šetřete.
Hmotu nechte chvíli uležet, aby se spojily chutě. Můžete si ji udělat den předem a bude po ruce ve vhodnou chvíli. Zbylou dejte do prázdného jogurtového kelímku, uzavřete a použijte třeba druhý den k snídani.
Je to lehké, plné vitamínů a hlavně je to rychlé a chutné.